Golden Compass

Handling

Föräldralösa flickan Lyra får en gyllene kompass och dras iväg på äventyr.

Reines dom

Så var det dags för julens fantasyepos. Efter framgångarna med Sagan om ringen, Narnia, Potter och Eragon så har turen kommit till Philip Pullmans trilogi. Precis som med många andra fantasyböcker så drar Pullman på sig kritik från kyrkligt håll, men det är inget som lyser igenom till filmversionen.

Hollywood har öppnat plånboken och det hela är precis så påkostat som årets julrulle skall vara. Med skådespelare som Nicole Kidman, Daniel Craig, Eva Green och Christopher Lee är det bara att luta sig tillbaka. Dessutom dyker bekanta stämmor upp som röstskådespelare, som t.ex. Ian McKellen och Kathy Bates. Craig och Green såg vi ju senast tillsammans i Casino Royale, men här är de betydligt mer tillbakalutade.

Många av scenerna utspelas på ögruppen Svalbard som bjuder på vackra vinterlandskap, men när jag var där så såg jag inte skymten av de kosackliknande busarna som brölar värre än tusken raiders (antar att det är amerikanernas fonetiska tolkning av norska). Däremot känns det som ett passande ställe för att besöka isbjörnarnas kung och hans hov. En liten kuriosadetalj är att inga av skådespelarna fick åka dit av försäkringsskäl, så de är inklippta från studiomiljöer.

På pappret låter det hela som en bra idé, men tyvärr är intrigen alltför löst sammanhållen och det hela känns som del ett av tio, där alla karaktärer knappt hinner introduceras innan det tar slut. Slutet är dessutom en av tidernas värsta cliffhangers vilket känns snopet.

Omdöme: Tre morfande minkar

Kommentarer inaktiverade.