Eragon

Handling

Den onde kungen har utrotat de goda drakarna och deras ryttare, men en dag finner en bondpojke ett drakägg i skogen.

Reines dom

I kölvattnet efter Sagan om ringen och Narnia kommer nästa fantasyspektakel. Det baseras på en bok av Christopher Paolini som skrev den vid nitton års ålder. För den som har minsta lilla koll kommer det inte som en överraskning att det är ett lättsmält hopkok av de allra vanligaste ingredienserna i fantasysoppan.

stundtals farligt nära golvmattan Falcor ur Oändliga historien

Eller vad sägs om följande upplägg: Övermodig bondpojk visar sig vara den utvalde. Den onde trollkarlen skickar sina underhuggare till den avlägsna byn men oväntad hjälp kommer från en vis gammal krigare som lär bondpojken om sina nyvunna krafter, samt visar upp sitt coola svärd. Som taget rakt ur Star Wars, Sagan om ringen och allt vad de heter. Det enda som avviker något från standardmallen är en blå drake, som är alldeles för snäll och stundtals farligt nära golvmattan Falcor ur Oändliga historien.

Nykomlingen Edward Speleer spelar titelrollen. Nog för att Luke Skywalker är lite fånig stundtals med sina power converters, men en mer uppstudsig irriterande valp än Eragon får man leta efter. Jeremy Irons är en ruggad fantasyvariant av Obi-Wan, Sienna Guillory nån sorts omotiverad Arwen och coole Robert Carlyle en Saruman med rött hår.

På pappret var det säkert bra i några giriga producenters ögon, men tyvärr har själva känslan gått förlorad någonstans och det har resulterat i en snygg men tandlös söndagsmatiné. Att göra en fantasyfilm idag är givetvis upplagt för jämförelser med Sagan om ringen, och där faller förstås det mesta platt till marken (även flygande drakar). Precis som i fallet med Narnia så går snorvalpens resa från bondpojke till legend förvånansvärt fort. Det allra tråkigaste är ändå att filmen är så resultatorienterad. Det handlar bara om att ta sig från A till B, och det finns inte en enda humoristisk scen nånstans vilket faktiskt är häpnadsväckande.

Omdöme: Tre gulliga drakungar

Kommentarer inaktiverade.