Paycheck

Handling

En datoringenjör utför ett hemligt arbete och får sitt minne raderat enligt kontraktet, men därefter blir han en jagad man och tvingas följa sina egna ledtrådar för att lösa mysteriet.

Reines dom

Detta är en skamlös ripoff på diverse historier, inte minst Minority Report. I likhet med MR bygger även denna story på en novell av Philip K Dick, men till skillnad från exempelvis MR-flirtande Impostor tillför den inget intressant.

Detta är Ben Afflecks träigaste insats på den här sidan av Daredevil

Ben Affleck, den ende som skulle vinna Arga Leken mot Keanu Reeves, spelar ingenjören Jennings. I utbyte mot hinkvis med pengar utför han ett hemligt jobb åt Företaget och får efteråt sitt minne raderat. Däremot kommer det inga pengar till banken och han finner sig plötsligt jagad med ett mystiskt kuvert i handen – ett kuvert han postat till sig själv i det förgångna. Detta är Ben Afflecks träigaste insats på den här sidan av Daredevil, vilket givetvis sätter sordin på den redan solkiga stämningen. Namnet John Woo borgar för coola omotiverade actionscener samt den oumbärliga scenen "vit duva som flyger i slowmotion" som är mer konstig än konstnärlig.

Dumheterna avlöser varandra och aktörerna är nära att snubbla över de logiska luckor som ligger utplacerade på strategiska ställen. Forskarna kan radera valda minnen hos en individ men framtidens felmeddelande består ändå av "Error 41" samt en hexdump. Just när man inte kan ta mer dumheter ger de sig in på ett av filmvärldens stora tabun: att fysikaliskt förklara hur en tidsresa går till. Dessutom lyckas de slå till med en av de mest fåniga teorivarianter jag hört på länge. Kudos.

Enda användningen av en tidsmaskin skulle vara att visa filmen för producenten innan han gav klartecken, så att hela projektet hade stoppats i tid.

Omdöme: Ett fånigt kuvert

Kommentarer inaktiverade.