Up in the air

Handling

Ryan Bingham lever för att samla flygpoäng och kicka folk.

Reines dom

När det tidiga förhandssnacket dök upp om denna rulle var det flera som gjorde jämförelser med mästerverket Lost in Translation, så jag hade höga förväntningar. Jag trodde att det skulle vara en film som inspirerade till resande, men i själva verket var det tvärtom.

George Clooney är som alltid oklanderligt klädd i huvudrollen. Hans rollfigur Ryan Bingham reser tvärsöver Nordamerika för att kicka folk och ser ner på de med mindre resvana, medan han själv sveper rutinartat genom säkerhetskontrollerna som om han vore en kniv genom varmt smör. Binghams mål i livet är att samla flygbonuspoäng och han trivs bäst i luften, inklämd i en flygstol. När han ironiskt nog själv riskerar att kickas står hans globetrotterlivsstil på spel och han börjar frenetiskt arbeta för att framhäva sin oumbärlighet.

Det är en småputtrig trivsam film som under ytan är fylld till brädden av vuxenkryddorna satir och cynism. Humorn är subtil men effektiv, kapitalismens baksidor får en känga och ironin hänger ständigt i luften. Helt klart sevärd.

Omdöme: Tre metalldetektorer

Kommentarer inaktiverade.