Underworld 2: Evolution

Handling

Efter Viktors nesliga nederlag är det nu dags för Marcus att rensa upp bland liken.

Reines dom

Efter ettan var jag lite fundersam på vad de skulle ta sig till i den självskrivna efterföljaren. Viktor hade trillat av pinnen och nu var det dags för Marcus att ta plats på scenen som den enda kvarlevande bland de äldre styrande vampyrerna.

Tyvärr har Stora Uppföljareförbannelsen drabbat även Underworldgänget. Allt måste vara större, fräckare och mer öronbedövande än tidigare. Av någon anledning som stavas ”girig blind producent” har Marcus inte plötsligt bara försetts med vingar (duh!), han kan även förvandla sig fram och tillbaka som värsta kameleonten. Dessutom har han plötsligt en bror som är varulvsmeister och i stort sett hela hans släktträd dyker upp för att rädda storyn, men gör bara soppan värre. Why, oh why?

Åtminstone har han inte förvandlats till en kantspelare i Arsenal som stackars Dracula i Blade 3. Jag hade förväntat mig en nyanserad diktator med Viktors nyanser men fick en bevingad fåne. Viktor dyker upp åtminstone upp i några tillbakablickar, alltid något.

Som garnering till vitlökspizzan har vi även fått ett gäng SWAT-vampyrer, en grand daddy för hela gänget som påminner om Mr Ergo i Matrix 3 och en Kate Beckinsale som ser ut att vara 15 bast.

Istället för att bygga vidare på den blandning av dekadens och skärpa som gjorde ettan intressant har man valt att ösa på med mer blod och gore. Dessutom finns det gott om tillbakablickar till första filmen, vilket känns konstigt eftersom det inte kan finnas en enda människa som ser den här frivilligt om man inte har sett och gillat första filmen.

Det känns snarare som snåla producenter har sparat in på några minuter nyproducerat material här och där. Inte ens en Skinny Puppy-låt har de råd att ge oss den här gången. Nej, nu tror jag det är dags för Hollywood att sluta fåna sig och börja anlita Mr Ellrén som manuskonsult.

Omdöme: Två huggtänder i biobesökarens plånbok

Kommentarer

 • avatar
  Mr Ellrén
   (08 jun 2006)

  Efter många om och men har jag nu sett Underworld: Evolution och även om den aldrig var pinsamt dålig så är jag benägen att hålla med Dubbeldissarna om helhetsintrycket. Dom största problemen är ett väldigt slarvigt skrivet manus med stora logiska luckor samt frånvaron av en värdig bad guy. Viktor är naturligtvis svår att ersätta men snälla Hollywood direktörer och manusförfattare, en gnällig vampyr-varulvs-hybrid-brat?
  Det fanns däremot ett par småunderhållande scener. Som när Michael Corvin väljer att försöka trycka i sig en färglös östeuropeisk rotfruktsgryta (nu gissar jag för maten var lika färglös som filmens skurk), som hade fått vilken vegan som helst med lite självaktning att välja den kylda portionsförpackade blodplasman.
  Reality check: Jag har tittat på Reines andra recensioner och även även om Underworld: Evolution inte är värd mer än en tvåa så är det en bra mycket fräckare film än Van Helsing, en film som jag verkligen inte förstår Reines betyg på… om inte tangentbordet var trasigt den dagen och han bara hade 2-5 att välja på för DET är en riktig usel film.
  ”Tell me your idea for a sequel and I’ll tell you why it sucks.”

 • avatar
   (08 jun 2006)

  Hehe! Du har helt rätt i att Underworld 2 är mycket fräckare än Van Helsing, men ettor har jag reserverat för tingestar som Glitter.