The Reader

Handling

En framgångsrik åklagare tittar tillbaka på sin ungdom i efterkrigstiden.

Reines dom

Michael Berg är tonåring i femtiotalets Berlin när han råkar träffa Hanna Schmitz, en märklig kvinna med mörka hemligheter. Deras hastiga men passionerade relation får ett abrupt slut när hon en dag är spårlöst borta, men hennes mörka förflutna försvinner inte så lätt och en dag kommer de att mötas igen.

Äntligen en bra film på ett uttjatat tema, med storspel av Kate Winslet som vann en Oscar för detta. Berättelsen är långsam men gripande. Påminner en hel del om stämningen i Benjamin Button med lika delar glädje och vemod.

Det jag retar mig på är att man har letat upp riktigt duktiga skådespelare som Kate Winslet, Ralph Fiennes och Bruno Ganz, men så får man dem att prata nån sorts fånig engelska med tysk brytning hela filmen. Det blir dessutom en tveksam kontrast mot alla de personer i bakgrunden som pratar tyska. Jag tycker att man får bestämma sig för antingen engelska eller tyska i det här fallet.

Lena Olin dyker upp i två roller och jag undrade ett tag om de skulle ge även henne en tysk brytning. För en gångs skull är jag faktiskt nöjd med skådespeleriet överlag.

Även om handlingen spretar lite så är det centrala temat skuld i alla dess former. Scenen från koncentrationslägret i Majdanek är stark och det känns som en film anpassad för en relativt vuxen publik.

Omdöme: Fyra rostiga plåtburkar

Kommentarer inaktiverade.