Rendition

Handling

Efter ett terrorattentat blir en amerikansk medborgare utlämnad av USA till ett nordafrikanskt land, där han blir förhörd och torterad medan andra verkar för att få honom frigiven.

Reines dom

Det är tyvärr inte särskilt ovanligt att människor frihetsberövas och fängslas under oklara premisser, men desto ovanligare är det att se en film som tar upp detta politiskt känsliga ämne. Jag påminns lätt om Blood Diamond, en annan amerikansk film som utspelas i Afrika och handlar om politiskt inkorrekta detaljer.

Bekanta ansikten som Jake Gyllenhaal, Meryl Streep och Reese Witherspoon dyker upp jämsides med mindre kända förmågor. Tyvärr lämnar skådespelarprestationerna en hel del att önska.

Det är även en film med fina miljöer. En båt utanför det lättidentifierade Taffelberget ovanför Kapstaden. En supande Jake på en balkong ovan torget Djemaa el Fna i Marrakech. Fast för att vara politiskt korrekta och inte peka ut något land som tortyrutövare så står det bara halvanonyma ”North Africa”.

När det äntligen kommer en film som tar upp detta viktiga ämne hade jag hoppats på mer kraft i budskapet, men nu blev det mest ännu ett avslaget inlägg i debatten. Men jag antar att det är bättre än ingenting, då någon som inte orkar engagera sig i Amnesty eller liknande kanske åtminstone orkar släpa sig till biografen i några timmar och då är detta oändligt mycket mer insiktsfullt än att se en dussinaction. Synd att de dessutom rör ihop klippningen ordentligt på slutet, annars hade kanske betyget kunna bli bättre.

Omdöme: Tre svarta huvor

Kommentarer inaktiverade.