Blood Diamond

Handling

En man hittar en ovanligt stor diamant och jakten tar sin början när andra får nys om fyndet.

Reines dom

För ovanlighetens skull har vi äntligen en film som utspelar sig i Sierra Leone och Kapstaden, även om den till största delen är inspelad i Moçambique. Djimon Hounsou spelar fiskaren som hittar en ovanligt stor diamant, och eftersom människor är människor blir det förstås huggsexa om stenen. Leonardo DiCaprio är en cynisk diamant­smugglare av typen Han Solo möter Mick Dundee. Han får nys om diamanten och Jennifer Connellys reporter får nys om DiCaprio. Trion är förvånansvärt trovärdig i sina roller och det blir inte sämre när Arnold Vosloo dyker upp (Mumien, ni vet).

Inledningen är minst sagt explosiv. En trupp rebeller attackerar en by, mördar utan att blinka och tar barnen för att träna dem till soldater. Samtidigt klipps det in bilder från ett G8-möte där prydliga herrar i slips diskuterar det kaos som råder i landet. Handlingen löper vidare och det finns inte direkt några tråkiga stunder att finna. Miljöerna går inte heller av för hackor. Tyvärr lyckas man inte undvika de vanliga Hollywood-syndromen, som att Hjältarna vandrar i två dygn genom tät djungel utan vare sig mat eller vatten, men kommer ändå ut på andra sidan med denivit-leenden och välstrykta vita skjortor.

För att vara en DiCaprio-film är detta förvånansvärt seriöst

För att vara en DiCaprio-film är det hela förvånansvärt seriöst. Rullen tar upp två stora problem: Handeln med konfliktdiamanter mellan Afrika och västvärlden, samt träningen av barnsoldater som skickas ut för att göra andras smutsiga jobb. Jag hoppas verkligen att filmskaparna fortsätter trenden och gör mer av den här kalibern, istället för hjärndöd underhållning.

Filmens bästa kommentar fälls av en gammal man som vandrar runt i sin ödelagda by, som sardoniskt utbrister att ”Vi får hoppas att de inte hittar olja här, då får vi verkligen problem”.

Omdöme: Fyra kapade händer

Kommentarer inaktiverade.