Pirates of the Caribbean 3 – At World’s End

Handling

Det brokiga piratgänget är tillbaka på de sju haven för att rädda Jack Sparrow från andra sidan.

Reines dom

Inte helt oväntat kommer det en tredje del efter cliffhangern som avslutade den andra Pirates-filmen. Jack Sparrow togs som bekant av Kraken och nu är hans besättning fast besluten att hämta tillbaks honom från dödsriket. Det välbekanta gänget får även förstärkning av skäggot Barbossa från första filmen, den mystiska Tia Dalma och självaste Chow Yun-Fat.

Tyvärr tycker jag att hela konceptet har tappat fart. Första filmen var schysst matinéunderhållning, men efter att den blev en braksuccé fick man idéen att göra två till. Som så ofta är fallet med uppföljare är att producenterna försöker klämma in ännu mer av allting, istället för att tänka till och göra en bra film. Så precis som i andra filmen är varenda ruta en välregisserad explosion av detaljer och varje scen ett myller av mer eller mindre färgstarka karaktärer. Varenda liten statist i Hollywood har dragit på sig piratstövlarna och det blir förstås för mycket av det goda.

Däremot finns det några höjdpunkter. Keith Richards cameo som gitarrspelande pirathövding är en sådan. Richards var rollmodellen som Depp imiterande när han skapade figuren Jack Sparrows karaktäristiska drag, och han borde känna sig som hemma på inspelningsplatsen Bahamas bland alla palmer att klättra upp i.

Lite överraskande var det att se Chow Yun-Fat som pirathövding, men tyvärr fick han en hyfsat meningslös roll. Kinesiska kritiker har sågat filmen värre än den värsta dubbeldissare för att den sägs skurkifiera kineser, och därför har man helt enkelt klippt bort alla scener med Chow Yun-Fat! Där ligger till och med svenska filmcensuren på åttiotalet i lä… Det sorgliga är att filmen inte lär påverkas till det sämre av det. Dels blir den kortare, dels så försvinner ännu ett ansikte att pussla in i den snåriga historien.

Som alltid, sitt kvar och genomlid tio minuter av skrollande text med bombastisk musik för att få se en minut extra filmsnutt med ett annorlunda slut.

Omdöme: Två käbblande kaptener

Kommentarer inaktiverade.