Pirates of the Caribbean

Handling

Kapten Jack Sparrow letar efter piratskeppet Black Pearl och dess mytomspunna besättning som hemsöker karibiska havet.

Reines dom

Det här är en gammal hederlig matinéfilmshyllning som flirtar med allt från Errol Flynn till Röde Piraten. Några detaljer är hämtade från åkattraktionen med samma namn på Disneyland och handlingen är väl inte helt nyskapande. Logik är inte den här filmens starka sida, så var beredd på att vifta bort alla frågor som uppstår av typen "varför är…" och "hur kunde…". Koncentrera dig istället på att uppleva ett fartfyllt äventyr i vackra miljöer.

Johnny Depp spelar kapten Jack Sparrow, Karibiens bästa eller sämsta pirat beroende på vem man frågar. Han är fullkomligt lysande och utgör filmens fokuspunkt från början till slut. Som en dåtida Keith Richards virrar Sparrow runt i sin jakt på det fruktade piratskeppet Black Pearl, vars manskap inklusive kapten Barbossa bär på en förbannelse. På vägen möter han smeden Will Turner, som spelas av allas vår alv Orlando Bloom. Turner har ett annat skäl att förfölja Barbossa, då denne har rövat bort Turners käresta spelad av Keira Knightley.

Alla verkar älska Geoffrey Rush som Barbossa och hata Keira Knightley. Själv tycker jag att Rush är ovanligt blek som piratkapten, vilket kanske beror på att han hela tiden förlorar rampljuset till Depp. Knightley är inte fullt så våpig som man kunde tro, utan agerar hyfsat handlingskraftigt mot pirater och annat drägg. Rush har dock filmens bästa replik med dess referenser: "You’re off the end of the map, mate. Here there be monsters!"

De andra karaktärerna är inte på något sätt dåliga, men alla bleknar ändå i skuggan av Depps färgstarka piratkapten. Om någon av de andra skådespelarinsatserna hade varit av Depps kaliber skulle betyget varit en solklar fyra. Nu är det inte mer än en bombastisk matinefilm i modern tappning.

Omdöme: Tre mystiska skepp som ständigt prenumererar på en tät dimma

Sofias dom

Det här är tydligen ännu en av filmerna som jag inte har möjlighet att förstå eftersom jag inte har tillräcklig insikt i piratkulturens intrikata historia. Tydligen begriper jag inte alla subtila nyanser. Att jag heller aldrig besökt någon Disneypark och åkt någon karusell där förvärrar tydligen bara situationen. Jojo. Med denna brasklappen inskjuten tänker jag fortsätta.

Egentligen är denna film Hollywoodblaj

Egentligen är denna film Hollywoodblaj. Finkänsligt uttryckt. En typisk konferansbordsfilm med pampar som bestämmer att de skall göra en piratfilm, hyr in lydiga författare och använder alla klicheer som finns att tillgå i kokböckerna.

Så varför kan jag då inte såga jäms med fotsulorna, sparka och spotta? Två ord: Johnny Depp. Enkelt uttryckt, han dominerar totalt. Vad är det då han gör? Han bara driver runt och fäller kommentarer och är grymt rolig. Tyvärr lyckas de andra skådespelarna inte med det han gör, att blåsa personlighet i sina undermåligt skrivna roller.

Så visst, jag var uppmärksam och skrattade så jag kiknade emellanåt, men det är enbart Depps förtjänst. Samt de vackra, vita sandstränderna. I övrigt suger den.

Omdöme: 3 ögonlappar (medelvärde av 1 för filmen och 5 för JD)

Kommentarer inaktiverade.