National Treasure

Handling

Ben Gates löser gåtan med den sekelgamla ledtråden och försöker därmed finna Den Stora Skatten.

Reines dom

Det hela handlar om den gamla Tempelriddarskatten som enligt legenden fördes i säkerhet till okänd ort när de krigiska munkarna anade oråd. Skatten har tagit många former genom århundraden av litteratur, men här är det den klassiska varianten med en massa guld och prylar. Ärligt talat börjar jag bli lite trött på alla dessa Tempelriddarhistorier som dyker upp i kölvattnet efter kioskvältarsnubben Dan Browns framgångar.

Nicolas Cage spelar ättlingen till en hånad familj vars självpåtagna uppgift är att förvalta en ledtråd som leder till en gammal skatt. Hans far, spelad av Jon Voight, vacklar i tron men oväntat stöd dyker upp i form av Abigail Chase. Hon spelas av Diane Kruger som har fått ännu en blek roll efter sin tidigare prestation i Troja.

Ett plus i kanten är att huvudpersonerna inte upptäcker fantasieggande palats mitt ute i ingenstans a la Indiana Jones, som bara råkar vara nystädade med välsmort maskineri trots att ingen varit där på tusen år. Istället springer de runt bland gamla välkända amerikanska byggnader, där till och med jag har varit utan vare sig hatt eller piska.

Dels är Nicolas Cage tämligen felcastad i huvudrollen

Konceptet verkade bra i trailern men slutresultatet känns stundtals ganska fånigt. Lösningarna är det mest långsökta jag sett sedan Mulder under de tidiga säsongerna av X-Files och publikfriande fokus läggs på biljakter och annat trams på bekostnad av storyns framskridande. Den här filmen har dessutom två generalfel: Dels är Nicolas Cage tämligen felcastad i huvudrollen, dels är den The Rock-liknande bombastiska musiken minst sagt opassande. Lite roligt är det i alla fall när hjältarna använder Google och skurkarna Yahoo.

Jag ger egentligen ett alltför snällt betyg, men skyller det på alla de pepparkakor jag ätit under julen.

Omdöme: Tre fåniga glasögon

Kommentarer