National Treasure 2

Handling

150 år efter mordet på Abraham Lincoln dyker mystiska dagbokssidor upp, vilka tyder på att Ben Gates förfader var inblandad i dådet.

Reines dom

Nicolas Cage, Jon Voight, Diane Kruger och resten av gänget från första filmen är tillbaka. Tyvärr ersätts Sean Beans skurkroll av Ed Harris vilket är ett riktigt nedköp. Det enda han lyckas med är att ha högre hårfäste än Nicolas Cage.

Det är fascinerande att se hur man köper in stora namn som Harvey Keitel och Helen Mirren, för att sedan ge dem noll utrymme att agera. Allting blir sekundärt bakom ryggen på flåshurtige Cage som stressar runt och tänker högt hela tiden.

Till skillnad från Indiana Jones och Lara Croft flaxar det här gänget uteslutande i den amerikanska historiens vingslag, vilket inte är särskilt överraskande med tanke på titeln. Hur som helst är det stundtals underhållande med alla små historiska konspirationsteorier i värsta Dan Brown-stil.

Men det skär i hjärtat att se dem förstöra alla dessa ovärderliga objekt. Indiana Jones vecklar in allt fint i tygbitar och tar med sig det till ett museum, men Ben Gates och hans rivningsfirma till skattjägare lyckas förstöra allt som finns i deras närhet, oavsett om det är gamla dokument eller stora grottsystem.

Omdöme: Två fula skrivbord

Kommentarer inaktiverade.