Mongol

Handling

Djingis Khan gick från att vara slav till att erövra världen utan att passera Gå.

Reines dom

Detta är något så ovanligt som en film från Kazakhstan om Mongoliets storhetstid under 1200-talet. En mycket välkommen omväxling till alla Marvel-filmatiseringar och dussinrullar som översvämmar biograferna. De flesta känner till namnet Djingis Khan, snubben som skapade tidernas största imperium genom blod och mer blod. Tyvärr känns historien tillrättalagd och politiskt korrekt då han framställs som en snäll gubbe som bara vill andra väl. Det nämns inte så mycket om de miljoner han slaktade.

Dessutom är det en hel del tvära kast. Huvudpersonens barndom som slav tar en halvtimmes duktid men övergången från ensam rymling till militär befälhavare över en hel armé tar ca fem sekunder. Hur gick det till egentligen? Det hade varit intressant att se. Konceptet med en pojke som växer upp som viljestark slav såg jag redan i Conan Barbaren innan jag ens var torr bakom öronen, så det är minst sagt gammal hatt.

Stridsscenerna mellan ryttararméer är snyggt gjorda i vackra miljöer, men det är inte direkt Sagan om ringen. Stundtals ganska segt men annars ett tappert försök.

Omdöme: Tre skäggiga gubbar

Kommentarer inaktiverade.