Live Free or Die Hard

Handling

John McClane är tillbaka och den här gången tar han sig an terrorister som härjar på internet.

Reines dom

Det var riktigt länge sedan John McClane var ute på vift. Hela tolv år för att vara mer exakt. På den tiden hyrde man fortfarande filmer på VHS, är det någon som minns det?

Sedan dess har det varit en märklig namntrend bland återvändande dinosaurier. ”Rocky Balboa” istället för ”Rocky 6”. ”John Rambo” istället för ”First Blood 4”. Men istället för ”John McClane” fick vi alltså töntiga ”Live Free or Die Hard”. Med tanke på handlingen som kretsar kring kretsar (höhö) hade nog arbetsnamnet ”Die Hard 4.0” varit mycket bättre.

Hur som helst, Bruce Willis är tillbaka med sin mest cyniska och lidande rollfigur. Man har försökt återspegla de tre föregångarna i hans personlighet då det görs en hel del referenser till hans ålder och erfarenhet av våld. Dessutom har han en tonårsdotter som upptäcker hur svårt det är att behålla pojkvänner när man har Mr Die Hard som överbeskyddande fader.

Men oroa er inte, eftersom det är en Die Hard-film så måste de förstås skjuta en massa människor och spränga stora saker! Bilar! Helikoptrar! Flygplan! Men hör och häpna, endast ett enda hisschakt den här gången! Jag hade väntat mig fyra. Minst.

Datorterminologin och teknikerna som används är helt uppåt väggarna, men Kevin Smith är ändå helskön som hackern Warlock, en leet-snubbe som bor i mammas källare med pappfigurer av Boba Fett.

Yippee ki… vad det nu hette.

Omdöme: Tre fjärrstyrda webbkameror

Kommentarer inaktiverade.