Rocky Balboa

Handling

Rocky är tillbaka i ringen en sista gång.

Reines dom

Detta är förmodligen en av de mest onödiga filmer som någonsin gjorts. Rocky 5 knöt ihop säcken ordentligt med sitt slut där Rocky Sr och Jr vandrar förbi Rocky-statyn på trappan till Philadelphia Museum of Art. Här kommer plötsligt en sjätte del och jag antar man valt att inte skriva ut siffran av rena pinsamhetsskäl, för hur många filmserier har lyckats med en bra uppföljare, för att inte säga hela fem uppföljare? Efter grymma motståndare som Clubber Lang och Ivan Drago undrar man ju lite vem Rocky skall slåss mot den här gången? Hulk?

Varför envisas han med att ha den där fula hatten hela tiden

Precis som i femman är det back to basic som gäller. Rocky glider melankoliskt runt längs Philadelphias gator och boxar på köttstycken. Men vi har sett det förut. Och varför envisas han med att ha den där fula hatten hela tiden? Mel Brooks drog ett skämt för tjugo år sedan i filmen Spaceballs om att Rocky 5000 hade premiär i framtiden, men det känns snarare ärligt än elakt.

Å andra sidan är det bara den här och ettan som lyckas med konststycket att vara riktiga filmer. De övriga fyra känns mest som pinsamma uppvisningar av kass dialog och grabbigt manus.

Tjuvknepet för att få upp Rocky i ringen igen är ganska fånigt: i en datorsimulerad match vinner Rocky mot den nuvarande mästaren, vilket förstås får den gamle pensionerade italienaren att börja fundera på en comeback. Hela idén med att skicka upp en 61-åring i boxningsringen känns märkligt, men Stallones filmer brukar ju ändå inte gå att ta på allvar.

Förutom att spela titelrollen har Sylvester Stallone både regisserat och skrivit manus. Burt Young är tillbaka som Paulie och självaste Spider Rico dyker upp, snubben Rocky boxas med i öppningsscenen till första filmen. Rockys son har spelats av fem olika skådespelare och denna gång görs jobbet av Milo Ventimiglia från Heroes.

Samtidigt är det som att upptäcka en gammal tröja inne i garderoben. Den är omodern och man hade nästan glömt bort den, men så fort man provar så sitter den som gjuten. Det har passerat hela 31 år sedan första Rocky-filmen och man borde kunna hitta en zillion andra manus att filma, men visst är det lite rörande att se gamle Rocky vandra nedför gatan en gång till. Helt klart en mer värdig avslutning på serien än femman.

Omdöme: Tre fula hattar

Kommentarer