Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

Handling

Mannen med hatten och piskan är tillbaka, och den här gången jagar han efter en skalle av kristall.

Reines dom

För 19 år sedan såg jag trean på en halvsunkig bio i ett litet kustsamhälle. Mycket har hänt sen dess och passande nog har det förflutit 19 år även i filmen. Men gammal är äldst och efter en något trevande inledning så är Harrison Ford tillbaka med glimten i ögat och hatten full av spindelväv. En värdig återkomst för världens mest äventyrliga arkeolog. Nazisterna är historia och den här gången får ryssarna vara bad guys.

Jag undrade hur Ford skulle lyckas med ännu en Indyrulle, men även om han ser riktigt lastgammal ut från vissa vinklar så gör han ett bra jobb. Trots att han är 65 bast så gör han sina egna stunts, det är inte illa. Shia LaBeouf är en av sin generations hetaste skådespelare och anstränger sig som tusan, men Ford dominerar lätt varenda scen han är med i utan att lyfta ett finger. Tyvärr är Cate Blanchett oväntat tråkig som pottfriserad stalinistmupp.

Handlingen är ganska tramsig men blixtrar till ibland. Det finns snygga nickningar till första filmen med en skymt av Arken, en staty av Brody och inte minst självaste Marion! En scen känns direkt snodd ur National Treasure 2, ironiskt eftersom National Treasure-serien är en blek ripoff på Indy-filmerna. Och nog för att jag har sett en del utflippade slut i mina dagar, men det här tar priset och sänker betyget på egen hand.

Omdöme: Tre överraskade jordekorrar

Kommentarer inaktiverade.