I Robot

Handling

I ett futuristiskt Chicago misstänks en avancerad robot för mord på sin skapare.

Reines dom

Den luttrade robofoben Spooney får i uppdrag att lösa ett mord och han märker snart att det inte står rätt till. En robot står anklagad för dådet, men robotarna lyder under robotikens tre lagar och kan därför inte skada människor.

Av Asimovs verk finns det inte mycket kvar, vilket sorgligt nog var ganska väntat av en påkostad Hollywoodproduktion med Will Smith. Robotarna är antingen onda eller goda, och för att vara säker på att alla hajar det svartvita konceptet har de onda robotarna försetts med en illröd lysdiod i pannan.

Det lilla som återstår fungerar dock tämligen väl. Stundtals försöker de påminna om Blade Runner men Will Smith är sannerligen ingen Harrison Ford. Blanka robotar och skickligt kameraarbete, även om flera scener är överdrivet matrixesque. Filmmakarna verkar ha lärt sig läxan från Episode 1 vilket resulterar i skitiga miljöer istället för polerade datorgenererade pinsamheter och man undviker att ge sig in i diskussioner om tekniska detaljer inom exempelvis autentisering.

På det hela taget är filmen faktiskt överraskande bra, inte bara hjärndöd action som jag väntat mig, även om Will Smith alltid spelar samma typ med sina irriterande oneliners. Han har dock den goda smaken att undvika att sjunga ledmotivet den här gången, vilket vi tackar för.

Omdöme: Tre Daneel-wannabees

Kommentarer inaktiverade.