Star Wars Episode 1 – The Phantom Menace

Handling

Den mäktiga handelsfederationen blockerar en liten planet, vilket senaten retar sig på och därmed skickar dit mopsiga Jediriddare för att lösa konflikten.

Reines dom

När jag var yngre gick Star Wars-filmerna på bio. Jag var aningen för liten för att förstå det hemska i "I am your father" och jag tyckte att den där lille gröne killen ute i träsket var ganska fånig. Men vid premiären av denna Episode 1 hade jag väntat i 16 år på en ny film och förväntningarna var minst sagt astronomiska.

Hypen var total månaderna innan. London var tapetserat med affischer den sommaren och köerna ringlade utanför de stora biopalatsen på Leicester Square. I Sverige var det mer kontrollerat men ändå gick det inte en dag utan att man matades med bilder av Qui-Gon eller Obi-Wan från de mest oväntade håll, vilket gjorde att man mottog spoilers vare sig man ville eller inte. Premiärdagen hade jag bänkat mig i salong 6 på Biopalatset. Plastljussablarna bland publiken viftades friskt och filmen presenterades av en utklädd Darth Vader flankerad av två Stormtroopers samt en Darth Maul som skuttade runt på scenen. Perfekt. Sedan började eländet.

Det kan vara den där förhatlige killen med långa öron

Det är svårt att sätta fingret på exakt vad som gick fel, men faktumet att det verkligen gick snett kan nog inte ens George Lucas sopa under mattan, trots tafatta försök till bortförklaringar i intervjuer. Det kan vara den stora hypen som byggde upp allas förväntningar långt bortom vad någon tidigare film har tvingats försöka leva upp till. Det kan vara podracet som aldrig tog slut, de höll på som Duracellkaniner och körde varv efter varv. Det kan vara den där förhatlige killen med långa öron, vars namn jag inte vill yttra i ett barnvänligt medium.

Det är alldeles för mycket detaljer på för lite tid. Pivotala händelser, som mötet mellan Obi-Wan och Anakin, blandas med obskyra paranteser, som den hastiga glimten av Aurra Sing vid podracet. Viktiga byggnader som Senaten och Jeditemplet dyker plötsligt upp utan introduktion, vilket är minst sagt förvirrande. Kunde man inte ha offrat tio sekunder av podracet för att bygga lite mer på storyn? Dialogen är för övrigt platt och uppstyltad, som om skådespelarna läste högt från baksidan av ett mjölkpaket. Antar att det till viss del är en följd av att så mycket gjordes med datoranimeringar och bluescreen.

Många statistroller fylls av medlemmar ur produktionsteamet och det är ofta för mycket av allting. Miljöerna är för perfekta, blänkande och kliniskt rena. Solos medfarna Falcon har ersatts av en glänsande fläckfri Nubian cruiser. Visserligen utspelas originaltrilogin några decennier senare än prequeltrilogin i ett mer slitet universum, men jag tror inte att städerna i Tatooines ökenlandskap påverkas nämnvärt av några års stridigheter i ett krig långt borta.

En gammal Star Wars-broder som älskade originaltrilogin tyckte att denna var skräp och ibland känner jag mig frestad att hålla med om det. Men tills dess ger jag filmen överbetyg helt utan att motivera det med mer än att det ju faktiskt är Star Wars.

Omdöme: Två långa varv i Boonta Eve race

Kommentarer inaktiverade.