Star Wars Episode 1 – The Phantom Menace

Handling

Den mäktiga handelsfederationen blockerar en liten planet, vilket senaten retar sig på och därmed skickar dit mopsiga Jediriddare för att lösa konflikten.

Reines dom

När jag var yngre gick Star Wars-filmerna på bio. Jag var aningen för liten för att förstå det hemska i "I am your father" och jag tyckte att den där lille gröne killen ute i träsket var ganska fånig, men vid premiären av denna Episode 1 hade jag väntat i 16 år på en ny film.

På premiärdagen hade jag bänkat mig i den största biosalong jag kunde hitta. Det viftades friskt med plastljussablar bland publiken och filmen presenterades av en utklädd Darth Vader, flankerad av två Stormtroopers samt en Darth Maul som skuttade runt på scenen. Perfekt. Sedan började eländet.

Det kan vara den där förhatlige killen med långa öron

Det är svårt att sätta fingret på exakt vad som gick fel, men faktumet att det verkligen gick snett kan nog inte ens George Lucas sopa under mattan, trots tafatta försök till bortförklaringar i intervjuer. Det kan vara den stora hypen som byggde upp allas förväntningar långt bortom vad någon tidigare film har tvingats försöka leva upp till. Det kan vara podracet som aldrig tog slut, de höll på som Duracellkaniner och körde varv efter varv. Det kan vara den där förhatlige killen med långa öron, vars namn jag inte vill yttra i ett barnvänligt medium.

Det är alldeles för mycket detaljer på för lite tid, som den hastiga glimten av Aurra Sing vid podracet. Viktiga byggnader dyker plötsligt upp utan introduktion. Kunde man inte ha offrat tio sekunder av podracet för att bygga lite mer på storyn? Dialogen är för övrigt platt och uppstyltad, som om skådespelarna läste högt från baksidan av ett mjölkpaket. Antar att det till viss del är en följd av att så mycket gjordes med datoranimeringar och bluescreen. De datorgenererade miljöerna är för perfekta, blänkande och kliniskt rena.

En gammal vän som älskade originaltrilogin tyckte att denna var skräp och ibland känner jag mig frestad att hålla med om det. Men tills dess ger jag filmen överbetyg helt utan att motivera det med mer än att det ju faktiskt är Star Wars.

Omdöme: Två långa varv i Boonta Eve race

Kommentarer inaktiverade.