Fantastic Four

Handling

Fem snubbar åker ut i rymden där de bombarderas med kosmisk strålning och får superkrafter.

Reines dom

Det här var inte alls så fyrdubbelt fantastiskt som det låter. Man har tagit ganska lätt på serieförlagan och skapat någon sorts lättsam sörja för Playstation-generationen. Grunden är densamma: De fyra rymdresenärerna får superkrafter som de präktigt nog väljer att använda i det godas tjänst.

Gummigubben, Suddiga gumman, Tomteblosset och Lerklumpen

Mr Fantastic kan töja ut sin kropp, vilket gör honom ytterst populär hos kvinnorna. Hans 30 år yngre flickvän kan göra sig osynlig, hennes bror kan spontanantändas och den fjärde förvandlas till en vandrande tegelvägg. Istället för sina klatschiga hjältenamn borde de snarare heta Gummigubben, Suddiga gumman, Tomteblosset och Lerklumpen.

Som tillägg till de fyra hjältarna följer något oväntat även ärkeskurken Victor von Doom med upp i rymden och får övernaturliga förmågor, allt för att slå två flugor i en smäll: Dels göra en sämre film, dels reta upp seriepuritanerna.

Jessica Alba har fått ännu en otacksam roll. I den här rullen har hon en enda funktion: att när som helst plötsligt klä av sig, eftersom hennes superkraft lämpligt nog inte gör kläderna osynliga. Chris Evans spelar den brinnande snubben och är precis lika enerverande som sin rollfigur i Cellular. Sin vana trogen dyker Stan Lee upp på ett hörn med ännu en cameo.

Resten är inte heller särskilt mycket att hänga i julgranen. De uppstyltade replikerna är så otroligt fåniga att jag råkade skratta högt och rått mitt under ett finstämt ögonblick. Den här filmen ger ungefär lika stort underhållningsvärde som att sortera om en frimärkssamling.

Omdöme: Två långa fingrar

Kommentarer inaktiverade.