Drakarnas rike

Handling

Ett gäng drakar gör barbecue av världen i allmänhet och London i synnerhet, vilket får några bistra allvarliga män i skägg att ge sig ut på drakjakt.

Reines dom

Då jag diskuterade filmval med min vanligtvis skoningslösa dubbeldissarkollega och varnade för den här rullen tyckte hon att det var ok om den var usel, så länge Bale och McConaughey gick runt med bara överkroppar. Några minuter in i filmen funderade jag på om hon rent av hade sett den tidigare, då vi ser Bale hacka sten i skenet av en fackla vars ljus smeker hans inoljade muskler.

En oigenkännlig Matthew McConaughey dyker upp som Van Zan, nypumpad stridis med otänd cigarr i mungipan, tribaltatueringar och alla andra kännetecken för någon som ska verka tuff på film. För att vara extra tydlig gör dessutom han entré i en stridsvagn med amerikanska flaggan på kläderna. I övrigt har han inte särskilt mycket att göra, utan går mest runt och grymtar samtidigt som överarmarna sträcks bakåt. Han lyckas dock hålla ett kort tal om hur hjältarna från USA frälser världen, vilket jag först felaktigt tolkade som ironisk självdistans, men ack vad jag bedrog mig. Här serveras det nämligen enbart bistra män i skägg, som är seriösa, allvarliga och tråkiga.

Christian Bale har inte enbart bar överkropp, han går dessutom runt med ett skägg lika ovårdat som Gandalfs och ett tungsinne som får Mace Windu att verka clownaktig. Fast jämförelsen med Gandalf är aningen orättvis, eftersom skäggisarna i den här filmen får de kladdiga skäggisarna i Sagan om ringen att springa och gömma sig av ren förskräckelse. Även Izabella Scorupcos rollfigur, en kemikunnig helikopterpilot, är tyvärr totalt humorbefriad.

Sanningen är faktiskt den att jag istället började heja på drakarna mot slutet.

På något sätt har de lyckats med konststycket att få publiken totalt ointresserad av karaktärernas öde. Sanningen är faktiskt den att jag istället började heja på drakarna mot slutet. De hade åtminstone karisma, personlighet och var rakt på sak med konkreta mål.

Det här spektaklet hade en viss potential, men tyvärr tar rullen sig själv på alltför stort allvar. Van Zans slutliga insats är ganska lustig, även om det antagligen inte var avsett som en humoristisk scen.

Omdöme: Två testosteronstinna stridisar

Sofias dom

Det är Hollywood när det är som sämst. Någon får (i bästa fall) en ide och tigger till sig x antal miljoner som spenderas på 2 filmstjärnor och dyra visuella effekter. Eftersom pengarna sedan är slut kan man inte anlita en riktig manusförfattare men fortsätter ändå glatt att göra ?filmen?.

Ibland känns det verkligen som att USA är ondskans makt på jorden.

Matthew McConaugheys överspel är parodiskt.

Omdöme: Inte ens en hög aska

Kommentarer inaktiverade.