World Trade Center

Handling

Filmen följer en skara brandmän som befann sig inne i WTC-tornen när de rasade.

Reines dom

Oliver Stone är ju inte direkt en man som är konflikträdd och nu är han tillbaka med ännu en film som många har åsikter om. Manuset påstås vara baserat på den sanna historien om två brandmän som begravdes under rasmassorna när WTC-tornen föll. Hur det än ligger till med den saken är det en väldigt amerikansk film han lyckats åstadkomma. Som det beskrivs i handlingens sammanfattning: ”It’s a story of the true heroes of that fateful time in the history of the United States when buildings would fall and heroes would rise, literally from the ashes to inspire the entire human race”.

Genom den enkla texten ”September 11, 2001” vet alla vad som är på gång att hända

Nåväl, oavsett vad man tycker om detta är det faktiskt en stark film om ofattbar katastrof med gripande människoöden. Med hjälp av klockslag, musik och skickliga kameravinklar har man lyckats få en helt vanlig vardagsmorgon att bli extremt ödesmättad och oroväckande. Genom den enkla texten ”September 11, 2001” vet alla vad som är på gång att hända.

Nicolas Cage spelar ett brandbefäl som rycker ut när första planet flyger in i ett av tornen. Vi följer hans trupp av brandmän som försöker förstå vad som hänt, precis som alla andra i den bubbla av kaos som rådde de första timmarna. Filmen fokuserar på människorna och lyckas bra med att skildra den förvirring och ovisshet som alla kände.

I övrigt övergår det mitt förstånd varför man visar filmer som World Trade Center och Snakes on a Plane ombord på flygplan, men det är en annan historia.

Omdöme: Tre brandhjälmar på vift

Kommentarer inaktiverade.