Wolverine

Handling

För den som levt under en sten de senaste åren handlar det alltså om en hårig sociopat som strimlar folk, även känd från X-Men.

Reines dom

Att den lille hårige killen från X-Men skulle få en egen film var väl lika självklart som regn på midsommar. Inledningen är riktigt bra och lyckas täcka en hel del material från det digra seriematerialet.

Få seriefigurer har ett så mytomspunnet och retconnat förflutet som Wolverine. I decennier har det skivits massor och ändrats flitigt i etablerade historier så att allt var en enda stor röra med inslag av commandosoldater, samurajer och timmerhuggare. Sedan kom två seriösa försök att reda ut det hela. Först klassiska ”Weapon-X” av Barry Windsor-Smith i början av 90-talet som berättade om hur han fick sina klor, och sedan för något decennium sedan albumet ”Origins” som förklarade Logans tidiga historia för första gången. Till min stora glädje gick manusteamet på Origins-linjen och jag tänkte att det här kan ju bli riktigt bra. Sedan började eländet när historien slog knut på sig själv och man gick vilse i meningslösa effektorgier. Suck.

Bonuspoäng för att man varit noggrann med att ha samma miljöer som skymtar förbi under Wolverines tillbakablickar i X-Men 2. Amerikanernas förkärlek för materialistisk symbolik är oftast överdrivet sentimental på film, och även om det ibland är charmigt att få se hur karaktärerna får vissa kännetecknande föremål så är det lite fånigt när Wolvie får sin skinnjacka och hoj. Efter den högljudda andra halvan har de sprängts till kingdom come men lyckas ändå dyka upp i inledningen till första X-Men. Han kanske fick en hel garderob med likadana jackor?

Första halvan är förvånansvärt underhållande, men i andra akten blir det bara effektorgier utan omtanke. Liev Schreiber som Sabretooth funkar bra, skönt att de bytte ut den menlöse snubben från X-Men 1. Fanfavoriterna Gambit och Deadpool dyker inte helt oväntat upp, även om den senare är riktigt töntig. För att hålla nördpatrullen borta har man även slängt in cameos med Cyclops och Xavier, men det blir för mycket av det goda och slutet är löjligt bombastiskt.

Inte helt oväntat bjuds det på några extrascener efter sluttexterna. Men det tar inte slut där. En tvåa är redan på gång och det ryktas även om en Deadpool-rulle.

Omdöme: Tre rostiga klor

Kommentarer inaktiverade.