Tomb Raider

Handling

Lara Croft springer runt i djungeln och letar efter antika skatter.

Reines dom

Jag hade dåliga vibbar inför filmen. Dels för att jag hade sett affischen som troligtvis är sponsrad av någon plastikkirurg, dels för att jag är klart skeptisk mot amerikanska biografer (se Shining-upplevelsen med X-men). Hur som helst hittade jag en salong i Boston för att se filmen på premiärkvällen och klarade mig undan med endast klibbigt golv, äcklig lukt samt en enveten megafonbebis.

I filmens första kvart lyckas man hinna med att se Lara slåss mot en mördarrobot (som har inbyggd WinAmp-playlist), se Lara avfyra några hundra skott mot roboten (trots att de första femtio hade nada effekt) via sina två pistoler som dras ur de numera klassiska hölstren på låren, den obligatoriska ”duschscen med påföljande nakenscen” för kidsen, några hårvift-i-slow-motion samt en hel del koreografi hämtad ur spelen. Imponerande.

Ni som tror att skurkarna har brittisk accent räcker upp en hand

Regissören Simon West motiverar i en intervju Laras bystomfång med att han vill vara spelkaraktären trogen och inte göra spelarna besvikna. Fröken Crofts behag är så överdrivet exponerade och koreografiskt framträdande att de borde ha en egen rad i rollistan. Det går så långt att hon traskar runt i Sibirien iklädd ett tajt linne. Musiken, som regissören i en intervju tror kommer få en Oscar, påminner starkt om soundtracket till det inte fullt så episka mästerverket Mortal Kombat.

Laras far Lord Croft spelas av Angelina Jolies riktige far, Jon Voight. Som om det inte vore nog så hade filmen premiär på Father’s Day-helgen i USA. Duh. Filmens bad guys utgörs av organisationen Illuminati, vilka får Frimurareorden att framstå som DNs debattsida. Ni som tror att skurkarna har brittisk accent räcker upp en hand.

Lara Croft skulle kunna vara en Indiana Jones i D-kupa eller en Jane Bond, men det blev magplask av den saken. Åtminstone verkar Angelina Jolie trivas i titelrollen. Det har ryktats om flera uppföljare, men jag säger som den insiktsfulla mördarroboten i inledningen: Game Over.

Omdöme: Två lårhölster

Sofias dom

Så här är det: Lara Croft är en engelsk överklassdam med en excentrisk hobby; att springa runt i katakomber världen över för att finna diverse värdefulla, magiska föremål och massakrera de monster och mördarrobotar som kommer i hennes väg. När hon finner en artefakt som tillhörde hennes döde far får hon reda på att en hemlig orden, Illuminati (som till min stora glädje beskrivs med ordet ”slug”), försöker finna två värdefulla artefakter (det finns ett antal sådana i filmen) som kommer att ge dem den Gudomliga Makten och göra att de kan kontrollera tiden. Hon förstår att detta är högst olämpligt eftersom Illuminati är hemliga, sluga och allmänt opålitliga så det blir hennes uppdrag att hindra dem. Samtidigt är artefakten hennes chans att ändra det förflutna så att hon får sin familj tillbaka. Därmed startas en kapplöpning för att finna artefakterna och bringa dem samman innan planeternas konstellation blir en rak linje för annars är det för sent och då blir alla tvungna att vänta 5000 år tills nästa chans kommer.

Eller något. Egentligen är det inte så viktigt. Inte dialogen heller. Det är nämligen en spektakulär show med Angelina Jolie som den obestridda stjärnan. Hon är fullkomligt lysande och skuttar lätt upp i den legendariska lilla skaran kvinnliga actionhjältar som bl a utgörs av Sigourney Weaver i Alienfilmerna och Linda Hamilton i T2. Det råder ingen tvekan om att hon är tuffast av alla. En ständig källa till sarkasmer som knappat verkar gå på normalt sätt. I stället klättrar hon, hoppar, springer, svingar sig i lianer eller kör motorcykel. Jolie passar ruskigt bra i rollen och det är tack vare hennes starka personlighet som Tomb Raider blir fantastiskt rolig äventyrsfilm.

Borde man störas av att Jolie har så lite kläder på sig? Jag själv anser att man inte kan bli förargad för hela den aspekten är så groteskt överdriven att det blir parodiskt. De verkar ironisera över pojkars (ålder 13-81) fantasier och ideal. Det blir snarare en av de komiska detaljerna i filmen än något man orkar skriva ilskna feministiska manifest om. Det bästa sättet att beskriva upplevelsen är med orden: Absolutely fabulous. Gå och se.

Omdöme: 5 uråldriga tempel

Kommentarer inaktiverade.