The Punisher

Handling

Efter att hans familj avrättats av kriminella tar sig Frank Castle an uppgiften att utrota världens brottslingar.

Reines dom

Så var det dags för ännu en filmatisering av en gammal Marvel-serie. Stan Lee lär skratta hela vägen till banken och samtidigt be en bön för att den här serietidningsvågen håller i sig. Punisher är väl inte en av de djupaste historierna: Familjefar förvandlas till Rambo efter en blodig avrättning av hans familj. Nästan lika IQ-befriat som ”Hulk krossa”.

Hans mordiska framfart skulle få självaste Charles Bronson att darra på manschetten

I rollen som vapenfetischisten Frank Castle ser vi Thomas Jane, som blänger värre än Christopher Lambert. Han straffar verkligen allting: kriminella gäng, lönnmördare, motorer och inte ens vattenpölar går säkra för hans framfart med V8:an. Hans mordiska framfart skulle få självaste Charles Bronson att darra på manschetten och tycka att "nu räcker det". De delar även samma vältalighet och sociala kompetens. Med andra ord säger Castle max tjugo ord i hela filmen och låter istället vapnen tala. De som borde vara med på hans lista är snarare de som producerat eländet.

John Travolta dyker upp och försöker vara en kopia av sin Vincent Vega-karaktär från Pulp Fiction. I stort sett alla skurkporträtt han gjort sedan sin comeback lutar tillbaka på Vega, vilket börjar bli lite tjatigt nu. Seriens placering i New York och Central park har bytts ut mot Tampa i Florida samt Puerto Rico, vilket funkar ganska bra.

Konceptet ultravåld har bleknat avsevärt sedan Alex drog runt i Clockwork Orange

Slutresultatet? För att vara en otroligt våldsam rulle skrattade jag ganska ofta, men inte med filmen utan åt den. Slagsmålen är mer utdragna och överdrivna än Mission Impossible 2, dödsoffren fler än i Stalingrad och de oneliners som förekommer när Castle äntligen lyckas öppna munnen är fånigare än Crossroads. Konceptet ultravåld har bleknat avsevärt sedan Alex drog runt i Clockwork Orange, men om man har en intressant story och bra regi går det ändå att göra en bra film. Se bara på Boondock Saints och Lock, Stock and Two Smoking Barrels, som båda springer cirklar runt Punisher.

Om du inte råkar vara vapensamlare och besatt av sadistiskt våld så undvik den här rullen till varje pris.

Omdöme: En dödskalleformad explosion

Kommentarer inaktiverade.