The Life Aquatic with Steve Zissou

Handling

Oceanologen Steve Zissou bestämmer sig för att leta upp den mytiska monsterhajen som dödade hans kollega.

Reines dom

Bill Murrays karriär har som bekant fått en renässans efter Sofia Coppolas underbara Lost in Translation och jag fick intrycket att den här filmen kunde vara en angenäm upplevelse. Jag hade fel.

Det hela var så oengagerande att jag råkade nicka till flera gånger

Man har gödslat ganska ordentligt med duktiga namn: Cate Blanchett, Willem Dafoe och Jeff Goldblum för att nämna några. Det mesta utspelats på en båt och man har därför byggt en modell som kameran flyttar sig utanför likt ett dockskåp. Allt känns därför som en enda stor kuliss, vilket säkert är medvetet. Undervattenscenerna är även de tämligen godkända. Tyvärr krävs det oftast en blandning av elementen bra skådespelare och intressanta miljöer för att få ut något intressant i slutändan, för att inte tala om en vettig handling. Av den senare varan finns det mindre än noll. Man kunde inte bry sig mindre när Zissou, som en blandning av Jacques Cousteau och kapten Ahab, irrar runt över och under världshaven i jakt på nån fånig haj. Det finns ingen röd tråd någonstans och t.o.m. fiskarna ser uttråkade ut.

Plötsligt är det världens gunfight mitt på havet och jag fattar ingenting. Det hela var så oengagerande att jag råkade nicka till flera gånger trots det höga ljudet inne i Empires salong 2, men jag är tämligen säker på att jag inte missade något väsentligt. Det finns nämligen inte en enda väsentlig minut.

Den enda behållningen är Seu Jorge från City of God, som på portugisiska gör egna tolkningar av gamla David Bowie-låtar med en klassisk gitarr i högform. De utgör i stort sett hela soundtracket.

Omdöme: En djupdykning

Kommentarer inaktiverade.