The Kingdom

Handling

Efter ett blodigt bombdåd i Saudiarabien skickas en amerikansk specialstyrka för att reda ut det hela.

Reines dom

Det hela inleds med en sammanfattning av relationen mellan Saudiarabien och USA, helt sett från västerländskt perspektiv. Tyvärr är det snabba klipp för MTV-generationen som bara skrapar på ytan, ungefär som ett högstadieprov på namn och årtal.

Efter ett terrordåd drar ett gäng bräkande amerikaner in i Saudiarabien för att visa infödingarna hur en slipsten ska dras. Det är med andra ord inte världens mest nyanserade bild av vare sig amerikaner eller saudier som visas, även om man försöker smeta över det genom att visa några bilder på barn och äldre. Saudiarabien utmålas som ett land som befolkas av fanatiska självmordsbombare där varenda fönsterglugg hyser en mordisk man med granatgevär.

Jamie Foxx och Jennifer Garner ingår i teamet som är överlägsna i alla avseenden. Jamie är bra som vanligt men nästa gång får han gärna välja en roligare roll. Jennifer gör väl så gott hon kan men står för flera av filmens bottennoteringar. Actionscenerna är det som lyfter den här filmen och för en gångs skull är det bra regi i de snabba klippen, vilket inte är helt oväntat med tanke på att självaste Michael Mann är en av producenterna. Musiken av Danny Elfman är lyckligtvis inte heller traditionell bombastisk stjärnbanérhalleluja a la The Rock.

Tyvärr är scenerna mellan actionstunderna ibland pinsamt fåniga, vilket är lite trist eftersom de utgör 95 procent av speltiden. Slutet är inte direkt Hollywoodstil och den fina avslutande repliken lägger sig som en våt filt över stämningen.

Omdöme: Två kevlarvästar

Kommentarer inaktiverade.