The Illusionist

Handling

En illusionist råkar falla för en kvinna som är bortlovad till kronprisen, så han börjar smida planer.

Reines dom

Denna film är lätt att förväxla med The Prestige, den bullriga filmen om två konkurrerande magiker. Men till skillnad från sin kusin är detta en långsam och trollbindande charmig berättelse där subtila ledtrådar spelar mer roll än dyra effekter.

Det hela är baserat på en berättelse av Steven Millhauser. Eisenheim, skickligt spelad av Edward Norton, är en illusionist som framträder för publik och visar det ena häpnadsväckande tricket efter det andra. Plötsligt råkar han träffa sin barndomskärlek och faller direkt för henne, men det visar sig att hon är bortlovad till kronprinsen Leopold. Eisenheim börjar använda sina trick för att vinna henne till sin sida, vilket inte uppskattas av prinsen.

Filmen är vackert filmat och sekelskiftets Wien framträder i ett romantiskt skimmer. Stundtals känns det hela som en teaterpjäs eller ett kammarspel. Norton är som sagt utmärkt i rollen men resten av skådespelarna är tyvärr inte lika övertygande. Överskattade Paul Giamatti spelar en polis som är Eisenheim på spåren. Barndomskärleken spelas av Jessica Biel, som kanske inte är mitt första val för en talroll.

Slutresultatet är ändå riktigt bra, men börja inte titta på den här filmen ifall du redan är lite sömnig.

Omdöme: Tre magiska trick

Kommentarer inaktiverade.