Sweeney Todd

Handling

Barberaren Sweeney Todd återvänder till London för att kräva en blodig hämnd.

Reines dom

Det här med att spela in en musikal med kända skådespelare är ett vanskligt äventyr. För sjätte gången så väljer Tim Burton att jobba med Johnny Depp och han plockar in sin begåvade partner Helena Bonham Carter. Den här trion, som vi senast såg tillsammans i Corpse Bride, är som en BigMac: man vet vad man får. Och så var det det här med sången. Johnny Depp är ju ingen Ewan McGregor precis, men det han förlorar på sin sång tar han igen på sin fenomenala närvaro. Alan Rickman har visserligen världens coolaste röst men däremot att höra honom sjunga var ren tortyr.

Johnny Depp spelar alltså titelrollen, en butter barberare som lyckas ta sig tillbaka till London efter åratal av förvisning. Han återförenas med Mrs Lovett som enligt egen utsago gör Londons sämsta pajer. Den något udda duon brakar ut på slaktartåg genom London och bidrar till att minska befolkningstakten i huvudstaden samtidigt som råmaterialet till pajerna ökar. Det är stundtals riktigt bisarrt, som när duon sjunger ett ode till knivar. Dessutom är den mordiska biten av filmen kanske lite väl grafisk i sitt oblyga blodskvättande.

Viktorianska England är mycket snyggt skildrat och stämningen är precis så bra som man kan förvänta sig av Tim Burton. Problemet är att man har sett det förut. En Burton-film är fantastisk på många vis men han har en tendens att fastna i samma framgångsrika mall som alltid.

Omdöme: Tre köttpajer

Kommentarer

 • avatar
  bollman
   (11 maj 2008)

  Köttpajer eh? Inga ”steak and kidney pies” då? ;)

 • avatar
   (12 maj 2008)

  Jo, du har rätt som vanligt. Men det är väl också en form av kött? :)

 • avatar
   (18 maj 2008)

  Gilla inälvsmat? Det låter nästan brottsligt. :)

 • avatar
  bollman
   (18 maj 2008)

  Ptja, många skulle nog svara nej på den frågan ;)
  Jag råkar ju dock vara en sån som gillar inälvsmat så jag håller med dig! :)

 • avatar
  bollman
   (21 maj 2008)

  Äh, är man norrlänning i botten så gillar man sånt vett ;)
  Väntar på den dagen du ger en film 5 surströmmingar :-)

 • avatar
   (24 maj 2008)

  Det skulle väl i så fall vara till en svensk film, men det kommer aldrig hända eftersom svenska filmer oftast är så usla. :)