Sukiyaki Western Django

Handling

Två ligor härjar i en stad men allting förändras när en främling rider in i byn.

Reines dom

I grund och botten är detta en variant av Kurosawas klassiker Yojimbo. Det är inte första gången det händer. Redan några år efter dess premiär kom Sergio Leone med sin trendsättande spaghettiwestern För en handful dollar, och på senare tid har vi sett andra varianter som Korpen flyger och Last Man Standing. Det intressanta med den här versionen är att det är en hejdlös blandning av Yojimbo och Leones western.

Självaste Quentin Tarantino dyker upp som snabbskjutande gastronom

Med andra ord har vi japaner som tuggar tobak, utväxlar macho-oneliners på kass engelska och slaktar varandra med katanas såväl som sexskjutare. Självaste Quentin Tarantino dyker upp som snabbskjutande gastronom i den galna introscenen och sätter därmed ribban. Plötsliga snöfall varvas med Gatlinggevär och det tar inte många minuter innan man blir så avtrubbad att inget längre känns förvånande.

De två gängen överträffar förstås varandra hela tiden vad gäller våld och dumheter. Stadens stackars sheriff har blivit galen på kuppen och pratar med sig själv a la Gollum. Kroppsdelar flyger i röda moln av blod och jag har aldrig hört en publik skratta så mycket åt en blodig westernfilm. Helt klart underhållande för stunden, men lämna alla försök till vett och reson utanför biosalongen.

Omdöme: Tre sheriffer med personlighetsklyvning

Kommentarer inaktiverade.