Star Trek

Handling

Vi får hänga med Kirk, Spock och de andra i pyjamasbesättningen på deras första färd dit nästan ingen annan har åkt.

Reines dom

De flesta på den här sidan galaxen lär känna till att man har bestämt sig för att återuppliva Star Trek. Ansvaret gick till JJ Abrams som senast gjorde ett bra jobb med Cloverfield. År 2009 funkar det inte längre med gamle Picard utan det måste vara nåt coolt för kidsen, en helt fräsch ny omstart a la Batman Begins.

Senaste serien var Enterprise som lades ner, men Kirks besättning får en annan resa än Archer och gänget. Där Enterprise kändes mossig redan när den kom är den här filmen en helt annan femma. Det märks tydligt att Abrams vill ta ut svängarna och göra något riktigt bra. Tyvärr tar han ibland ut svängarna alltför mycket. Det är en lysande actionfilm med scifi-inslag, men det känns sällan som Star Trek.

Skådespelarinsatserna är förvånansvärt bra och jag gillar speciellt Simon Pegg som Scotty. Det är förstås fullproppat med pangpang för de yngre och referenser för trekkies. Spock fick behålla sin babyblå sparkdräkt, musiken till eftertexterna för tankarna till originalsoundtracket från sextiotalet och på det hela taget är detta en film gjord med kärlek. Samt en av tidernas bästa cameos som på egen hand höjer betyget.

Omdöme: Fyra warpceller

Kommentarer inaktiverade.