Sideways

Handling

Två gamla vänner beger sig på en resa genom Kaliforniens vindistrikt.

Reines dom

Det hela börjar enkelt med att två vänner ger sig ut på en bilresa från Los Angeles. Paul Giamatti spelar Miles, en halvalkoholiserad medelålders man vars gamle kompis Jack ska gifta sig nästa vecka. Kompisen, spelad av Thomas Haden Church, har inga som helst planer på att vara sin blivande brud trogen. Miles vill däremot mest dricka vin, vilket såklart sakta men säkert leder till en intressekonflikt mellan de två. Alltför många flaskor vin gör inte saken lättare. Dessutom dyker Virginia Madsen och Sandra Oh upp för att röra till det ytterligare mellan de två vännerna.

Där har vi det hela i ett nötskal. Inga diva-superstjärnor, inga rafflande biljakter, inga omotiverade explosioner och framförallt inga rymdskepp. Historien är mysig, karaktärerna trovärdiga och dessutom bjuds det på vackra naturscener från vinterritorierna i Santa Ynez Valley. Kort sagt är detta en småputtrig kärleksförklaring till vin, där de mänskliga relationstvisterna snarare blir till en bakgrund för vinhistorien, istället för att vara tvärtom.

Ibland känns det nästan som att titta på en enda lång reklamfilm för området, då de stannar till i varenda liten håla längs vägen. Buellton, Los Olivos och danska Solvang får alla rikligt med duktid, vilket måste vara som en tidig julklapp till turistorganisationerna däromkring.

En bitterljuv historia som passar perfekt att avnjuta tillsammans med goda vänner och en flaska Pinot Noir. Så länge ni håller er borta från Merlot är allt ok. För att citera Miles: ”If anyone orders Merlot, I’m leaving. I am not drinking any fucking Merlot.”

Omdöme: Tre pinot noir

Kommentarer inaktiverade.