Shrek

Handling

Det tjuriga träsktrollet Shrek och hans pratsamma sidekick lyckas, med vissa vedermödor rädda prinsessan från en drake och sagolandet från att förvandlas till Disneyland.

Reines dom

Bland oss datorgrafiksnubbar snackades det en hel del om den här filmen när den var på intågande. För varje ny film kommer alltid något nytt framsteg, och i Shrek handlade det mest om banbrytande visualisering av datoranimerat tyg.

Teknik i all ära, men det får ju gärna vara någon story bakom alla polygoner, annars blir det Beyond The Mind’s Eye av det hela. I det här avseendet tycker jag att Shrek-gänget har misslyckats. Allting är mycket snyggt och välgjort, men resultatet är tämligen oengagerande. Det enda som lyfter är åsnan med Eddie Murphys röst, som är ljuvligt irriterande.

Omdöme: Två enerverande åsnor

Sofias dom

För mig är det ingen större skillnad på tecknade och animerade filmer. De ser ungefär likadana ut så vem bryr sig om tekniska detaljer och hur många veckor det tog att göra just den 10-sekunderssekvensen? Därför kan jag inte ge någon mer detaljerad iakttagelse av tekniken än att det var rätt fint och flöt tämligen bra.

Filmen Shrek är rätt intressant i det avseendet att den försöker vända sig mot Disneys monopol på sagor och magi. Den diktatoriske lord Farquaad försöker fånga in och deportera alla besvärliga sagofigurer som inte passar in i hans perfekta, kliniskt tillrättalagda värld där innevånarna endast får se det han anser vara lämplig underhållning och där publiken blir tillsagd när den skall skratta och applådera.

Tro nu inte att vi har att göra med en nyskapande och originell film

Tro nu inte att vi har att göra med en nyskapande och originell film. Disney skulle mycket väl kunnat producera något liknande om man bortser från ironin gentemot dem själva. Det är en ganska söt saga med lustiga bifigurer och tämligen ordinär handling. Vilket är ok eftersom de faktiskt var ute efter att göra en saga. Men de nya greppen och avstegen från standardmallen är för snälla och små för att göra någon riktigt förvånad. Eller imponerad.

Helhetsintrycket av Shrek är helt enkelt platt. Många scener är väldigt roliga (särskilt Matrix-kopian) och dialogen är kvick och underhållande. Jag rekommenderar er att se den på engelska för skämten är snabba och det borde vara omöjligt att översätta Eddie Murphys monologer och samtidigt behålla det komiska. Se den dock med svensk text för det går fruktansvärt fort ibland. Om ni nu skall se den. Jag tycker ni skall hyra Kejsarens nya stil, Toy Story eller Antz istället

Omdöme: 3 kampsportsintresserade prinsessor

Kommentarer inaktiverade.