Predators

Handling

Utomjordingarna med rastaflätor är tillbaka för att rycka ryggraden ur tungt beväpnade jordlingar.

Reines dom

Det var med korkade actionfilmer som mitt filmintresse började under tidigt åttiotal. Det känns därför bra att sluta cirkeln med Robert Rodriguez remake av Arnolds klassiska rulle Predator från 1987. Dubbeldissarklubben har nu dissat 300 rullar på 10 år och dessa rastafarialiens har alltid haft en speciell plats i mitt hjärta. Jag må ha tagit ner tavlan men handduksskylten lever kvar och det var faktiskt kul att höra utomjordingarna klicka en sista gång.

Efter de två riktiga filmerna på åttiotalet var det ett långt uppehåll innan vi fick sätta tänderna i en bitterljuv Alien vs Predator och den beska uppföljaren Alien vs Predator 2. Pluraländelsen inspirerar förstås till en jämförelse med Aliens, den underbara uppföljaren till Ridley Scotts mästerverk Alien. Men där faller alla jämförelser tyvärr platt till marken.

Det finns givetvis gott om övertydliga nickningar till första filmen. En stor kille röjer djungel med minigun och slutscenen är minst sagt bekant. För att alla ska förstå sambandet så berättar dessutom en av karaktärerna om händelsen som ägde rum 1987 och hur Arnold klarade sig. Det är inte ofta man får slutet spoilerat av filmens egen huvudrollsinnehavare mitt i filmen.

Tyvärr är de gamla bitarna det enda roliga. Resten är mest pinsamt. Storyn är korkad bortom Thunderdome och jag förstår inte hur det ska vara så svårt att få kompetenta skådisar till Predatorrullarna. Adrien Brody i all ära men han är ytterst blek i huvudrollen. Arnolds team hade ätit Brodys gäng till frukost. Som lök på laxen kommer en fånig ny predatortyp med dödskallemask. Suck.

Yakuzanissen fäktas mot en predator med sitt Katanasvärd

Lyckligtvis finns det några förmildrande omständigheter. Det är exempelvis en ren fröjd att se Yakuzanissen fäktas mot en Predator med sitt Katanasvärd. Danny Trejo och Laurence Fishburne drar också sitt strå till stacken för att liva upp stämningen.

Resultatet är trots allt ingen katastrof, men jag förväntar mig så mycket mer av en film i Predatorserien. Nu håller jag tummarna att Ridley Scotts kommande prequel till Alien blir bättre än det här snedsteget.

Omdöme: Två klickande utomjordingar

Kommentarer inaktiverade.