Lust Caution

Handling

En ung kvinna nästlar sig in i den kinesiska regimen för att spionera.

Reines dom

Ang Lee visar ännu en gång hur varierad filmkonst han kan skapa. Efter filmer som Hulk, Crouching Tiger och Brokeback Mountain är det svårt att gissa vad han tänker ta sig an härnäst.

Den här gången har han skapat en en tragisk och känsloladdad historia som utspelas i Kina mitt under brinnande världskrig. Den japanska ockupationen har slagit hårt mot befolkningen och det bildas motståndsrörelser. En sådan dras den unga studentskan Wong Chia Chi in i via sitt engagemang i en lokal teaterensemble. Hon nästlar sig in i den kinesiska regimens topp och bedriver framgångsrik spionverksamhet, men efter ett tag inser hon att livet inte är så svartvitt som hon trodde.

Utöver ramberättelsen skildras livet i det ockuperade Shanghai under andra världskriget. Miljöerna är fantastiska och det myllrande stadslivet helt trovärdigt. Den tar även upp att flera kineser hjälpte Japan vilket har varit ett tabubelagt ämne tills nu.

Några saker känns underliga, som att huvudpersonen ser Casablanca på bio, en film som spelades in samma år som den här historien utspelar sig. Tempot är aningen långsamt i vissa partier men slutresultatet är ändå riktigt sevärt.

Omdöme: Tre rickshaws

Kommentarer inaktiverade.