Italienska för nybörjare

Handling

En samling själar finner tröst i varandra bland drivor av elände.

Reines dom

Danske regissören Lone Scherfig slår ännu ett slag för Dogma-rörelsen. I likhet med Vinterberg och Von Trier levererar hon en upplevelse helt fri från avancerade ljussättningar och pålagd musik.

En kurs i italienska för samman en rad figurer som går kursen av flera olika skäl, men mest för att de alla är ensamma. Det som från början är en smått sorgsen historia utvecklas till en tragikomisk orgie i ensamhet och social misär. Detta avspeglas hela tiden i dialogen som låter ungefär såhär:

– Är du gift?
– Nej, jag läser italienska.

Rollfigurerna är olyckliga, tafatta och lider i sin ensamhet. Likt en lightversion av Magnolia eller Grand Canyon följer man till en början de olika figurerna var för sig, och sedan tillsammans när deras liv vävs samman.

Omdöme: Tre ensamma själar

Sofias dom

Det största nöjet jag personligen fick av den här filmen var den roliga kulturkrocken som uppstod då en regissör från dogmafalangen (som ofta innebär både fysisk och psykisk misär) gör en i gullig kärlekshistoria om några udda existenser som, mot alla odds, finner varandra och kärleken etc etc. Blandningen är med andra ord helt sjuk.

Blandningen är med andra ord helt sjuk

De klassiska, dröjande blickarna och tafatta konversationerna blandas friskt med bisarrt ondskefulla föräldrar som torterar sina barn mentalt. Den galante italienskaläraren faller död ner utan någon som helst förvarning och ett av paren återförenas i Venedig och kysser varandra i regnet (en mkt Hollywoodesque scen, fast utan smickrande belysning, airbrush-artister och vattenfast mascara).

En annan stor behållning är de ruskigt underbara skådespelarna som kan kombinera det deprimerande vardagligliga med den berusande förälskelsen vilket egentligen är temat för hela filmen. Dessutom är den faktiskt riktigt rolig, komedier blir bara mer intressanta om bakgrundshistorien är deprimerande.

Fast, det är klart. Om du tycker att Arnold Schwarschefloschenegger är världens tuffaste skådis och att Pearl Harbor är världens bästa film är det nog ingen större ide att se den.

Omdöme: 4 begravningar (dock inget bröllop)

Kommentarer inaktiverade.