Ice Age 2: The Meltdown

Handling

Istiden går mot sitt slut och trion från ettan måste rädda sina vänner från översvämningen som väntar.

Reines dom

Den smått omaka trion är tillbaka på nya äventyr: Mammuten Manny, sabeltandade tigern Diego och sengångaren Sid har blivit dagisfröknar för diverse djur som lever i en mysig liten dal. Inte helt oväntat börjar isen att smälta och trion leder sin flock ut ur dalen för att undfly vattnet som för med sig två elaka odjur. Det ryktas om en stor båt långt borta som skall rädda alla djuren från floden, låter det bekant?

Precis som ettan är detta en film som passar alla åldrar och bjuder på slapstickhumor med flera goda skratt. Borta är det jobbiga människobarnet och istället får vi träffa två härligt streetsmarta pungråttor och deras adoptivsyster Ellie. Favoriten från första filmen, den sabeltandade ekorren Scrat, är givetvis med på några hörn och kämpar för sitt hett eftertraktade ekollon. Slutet är snudd på outhärdligt sorgligt och kan få den mest hårdhudade barbar att gråta en skvätt.

Till skillnad från Västtrafik är Ice Age 2 förutsägbar och pålitlig

Till skillnad från Västtrafik är Ice Age 2 förutsägbar och pålitlig, som sig bör med en animerad film för hela familjen. Jag hade önskat att man tog ut svängarna lite mer, men det går ju inte med en sådan här rulle. Jag skulle gärna se att Scrat fick en egen minifilm, på samma sätt som pingvinerna i Madagascar. Som alltid gäller att man skall se originalversionen, för annars får man höra Eva Röse istället för Queen Latifah och det går ju inte för sig.

Omdöme: Två ekollon

Sofias dom

Ice age måste blivit en ekonomisk framgång för uppföljaren försöker vara ungefär likadan som den första. Typ kvick dialog och slapstick i en lagom blandning för att tilltala de flesta.

Kanske är handlingen alldeles för bagatellartad och lite slarvig

Inget fel i det, första filmen är en av mina absoluta favoriter i gruppen animerat. Frågan är vad som går fel i tvåan. Kanske är handlingen alldeles för bagatellartad och lite slarvig. Kanske är det för att det inte finns någon riktig skurk. Men troligtvis är det för att min favorit Diego är nedtonad och alldeles för snäll. Hans lömska blick och råa kommentarer var nästan bäst i ettan och nu har han ändrats och blivit en hemtrevlig liten hustomte. wtf liksom.

Sen blev jag lite irriterad över att vissa minnesvärda scener från första filmen har fått tydliga kopior i den andra. Bland annat balanserandet på isflaket och de maniska dronterna har liknande scener. Rätt okreativt. Och eftersom överraskningsmomentet därför försvinner tappar man intresset ibland. Dessutom tog det jääääääättelång tid innan något hände, början var bara så seg.

Fast visst var det många roliga scener. Mammuttjejen och hennes pungråtte-posse är jättekul och Scrat är ju alltid Scrat…

Omdöme: 3 upptinade fiskar

Kommentarer

 • avatar
  Em
   (05 maj 2006)

  Nejmen…!
  Får ”The Descent” och ”Ice Age 2” samma betyg? *gasp*

 • avatar
   (05 maj 2006)

  Det kanske är något inkonsekvent av mig, men jag kan inte dissa en Neil Marshall-film hårdare än så. Dessutom är det min markering för att tvinga fram mer duktid åt Scrat i Ice Age 3.