Howl’s Moving Castle

Handling

En ung kvinna förvandlas till gammal gumma av en elak häxa och på sin flykt möter hon trollkarlen Hauru med dennes vandrande slott.

Reines dom

När det gäller den här typen av film finns det tre kategorier av åskådare: Dels de som med näsan i vädret fnyser och påpekar att det minsann heter anime, dels de som brukar säga att de gillar animerat (även om det inte är fråga om animerat i form av datorgenererat, eftersom det är gjort för hand), och så de som helt enkelt drar allt över en kam och avfärdar det hela som tecknat och därmed ovärdigt att besudla sina ögon med. Oavsett vilken falang man tillhör är det svårt att förbli oberörd av Hayao Miyazakis verk.

Hayao Miyazaki, den legendariske filmskaparen bakom mästerverk som Princess Mononoke och Nausicaa, är tillbaka med ännu en fängslande berättelse. Hans senaste alster som gick på bio, Spirited Away, blev en kassasuccé även i väst och är just nu den högst placerade animerade filmen på IMDBs Top250-lista.

Den här filmen är inte riktigt lika bra, men ändå mycket sevärd. Som väntat är historien snudd på omöjlig att förutsäga och det är bara till att låta sig svepas med i berättelsen. Miyazakis berättarstil är så långt ifrån Disneys förutsägbarhet som man kan komma. Det finns givetvis gott om minnesvärda karaktärer, som den ettrige elddemonen Calcifer vars blotta närvaro stjäl varenda scen han är med i. En film för hela familjen.

Omdöme: Fyra elddemoner

Kommentarer inaktiverade.