Die Another Day

Handling

Bond är tillbaka för att rädda världen, denna gång från en suspekt diamanthandlare och dennes koreanska lakejer.

Reines dom

Inledningen är minst sagt högljudd men innehåller några element som är snudd på originella i Bondsammanhang, vilket är en merit efter exakt 40 år av Bondrullar. Tyvärr slår manusförfattaren senare knut på sig själv i flertalet försök att vara ännu mer originell. Storyn innehåller dessutom mer än en nickning åt de tidigare filmerna i serien, framförallt Diamonds Are Forever. Men inte ens en hederlig (nåja) Bondfilm som denna får slippa undan otaliga slowmotionsekvenser med roterande kamera i värsta Matrixstil.

Fårullsjackorna lyser med sin frånvaro, men i övrigt känns det stundtals som om man tittade på XXX istället: Explosioner, trotylfyllda bilar, logiska luckor och krystade one-liners.

Bond själv är som vanligt: var tredje mening är antingen en anspelning (vars totala antal slår alla tidigare rekord) eller en punchline. Pierce Brosnan känns lite trött i huvudrollen denna gång, men å andra sidan är det nog lätt hänt efter den uppvaktning han får i inledningen. Trots att han gör sitt bästa känns det ändå som om dagens Bondkaraktär lika gärna kan spelas av Sly Schwarzendiesel och hans polare.

John Cleese gör sin första soloroll som prylboss efter Desmond Llewelyns bortgång, vilket han lyckas bra med. Men allvarligt talat, med osynliga prylar och VR-glasögon börjar det bli ännu mer parodiskt än tidigare. Halle Barry gör det hon brukar pyssla med, men det är ändå ljusår bättre än insatsen av Denise Richards i förra Bondfilmen. Madonna gör en liten roll som ändå lyckas ta upp alltför mycket tid på duken.

Om jag skall plocka av mig dissarhatten för ett tag kan det ändå erkännas att vissa scener är klart underhållande. Även avslutande scenen med Moneypenny är en publikfriare i klass med guttaperka-Yoda, men en rolig sådan. Samt, för att citera marknadskillen som inledde förhandsvisningen, "Skurken kör en Jaguar".

Omdöme: Tre osynliga bilar

Kommentarer inaktiverade.