Den tredje vågen

Handling

Den organiserade brottsligheten i Europa breder ut sig och Interpol sätter samman en specialstyrka för att bekämpa den.

Reines dom

Stunden har kommit för sista delen av Anders Nilssons trilogi om Göteborgspolisen Johan Falk. Efter händelserna i föregångarna NollTolerans och Livvakterna har han blivit än mer cynisk och dragit sig undan rampljuset. Borta är även det regionalpatriotiska bandet till Göteborg, då stadens enda vy skymtar förbi under två snabba sekunder.

Precis som de två tidigare delarna är även trean en kompetent actionfilm, och inte alls illa för att vara svensk. Däremot har handlingen gått från en enkel men fängslande historia i ettan till treans hisnande konspirationsteori i klass med X-Files. Jakob Eklund och de andra är hyfsat trovärdiga i sina roller, men storyn är stundtals alltför utflippad för att kunna hålla skrattet borta.

En tysk turist hade dissat bygget

Slutuppgörelsen äger rum i München, och istället för att spela in på plats valde man att bygga upp ett halvautentiskt tyskt kvarter på i ett fabriksområde utanför Trollhättan. Här och där har man med datorns hjälp slängt in byggnadstexturer för att dölja parkeringsplatsen mellan kulissernas väggar. Efter att inspelningen avslutats förra sommaren vandrade jag runt bland kulisserna som fortfarande bar spår av de våldsamma uppgörelserna. Det är snygga kulisser men jag hörde att en tysk turist hade dissat bygget eftersom stuprören var böjda nertill, medan originalen i Tyskland är raka.

Omdöme: Tre SIM-kort

Kommentarer inaktiverade.