Batman Begins

Handling

Läderhuvan är tillbaka!

Reines dom

Batman är en återkommande seriefigur som tyvärr har manglats sönder och samman under åtskilliga årtionden, även på vita duken. Det går ju i vågor, så tre år efter att Frank Miller styrt upp det hela med Dark Knight Returns dök Tim Burton, av alla människor, upp med en smått oväntad Michael Keaton bakom läderhuvan. Resultatet var en förvånansvärt mörk och gotisk film, men de tre uppföljarna blev allt sämre. Lågvattenmärket nås i fjärde filmen när självaste Arnold Schwarzenegger dyker upp som Mr Freeze, en vandrande piggelin som kommunicerar genom hans trademarkade oneliners.

Nu är det dags igen och denna gång har Frank Millers utmärkta album Batman Year One använts som lös inspiration till skriptet. Man har skippat de flesta av fånigheterna och gått till djupet med själva karaktären. Vem är Bruce Wayne och varför springer han runt i Gotham City utspökad till fladdermus?

Superman är ju egentligen en trist figur i jämförelse. Hur spännande är det i längden att läsa äventyr om en osårbar utomjording som kan flyga? Dessutom är han ju fortfarande Superman när Clark Kents glasögon placeras på nästippen, till skillnad från den smått schizofrene Batman som då och då glider över i Bruce Wayne-läge. Hellre inre demoner än Mr Mxyzptlk. Nu är ju Superman Returns på väg, så vi får se vad som händer på den fronten. Tills dess har vi ännu en Batman-rulle att spana in.

Scarecrow är filmens skurk och lika fånig som han låter genom att springa runt med en hösäck över huvudet

jag får nog konstatera att man har lyckats oväntat bra. På samma sätt som Brosnans filmer nytände Bond-genren med en högre grad av realism och mindre glamour är Christian Bale och gänget en frisk fläkt under de gamla trötta fladdermusvingarna. Gotiken är borta och Bale bär laxexdräkten med pondus. Andra stora roller spelas av giganter som Liam Neeson, Gary Oldman, Rutger Hauer och Michael Caine. Imponerande nog är det ingen av dem som dominerar (vilket Oldman lätt skulle kunna göra om han fick chansen), utan berättelsen får ha Batman i centrum som sig bör. Katie Holmes känns däremot tyvärr osynlig bland de stora namnen. Scarecrow är filmens skurk och lika fånig som han låter genom att springa runt med en hösäck över huvudet.

Några klipp känns röriga och ofokuserade, men som helhet är det riktigt bra. Slutet är ett perfekt upplägg för en efterföljar-volley. Helt ok med mig om man håller den här klassen, men skippa gärna Mr Freeze.

Omdöme: Fyra läderhuvor

Kommentarer inaktiverade.