Batman Begins

Handling

Läderhuvan är tillbaka!

Reines dom

Dags för nummer tre på min lista över de mest intressanta kommande filmerna under 2005. Batman är en intressant seriefigur som tyvärr har manglats sönder och samman under åtskilliga årtionden, även på vita duken. Det går ju i vågor, så tre år efter att Frank Miller styrt upp det hela med Dark Knight Returns dök Tim Burton, av alla människor, upp med en smått oväntad Michael Keaton bakom läderhuvan. Resultatet var en förvånansvärt mörk och gotisk film, men de tre uppföljarna var en studie i uselhet. I stark konkurrens avgår självaste Arnold Schwarzenegger med priset för sämsta insats för Mr Freeze, en vandrande piggelin som kommunicerar via oneliners.

Nu är det dags igen och denna gång har Frank Millers utmärkta album Batman Year One använts som lös inspiration till skriptet. Han har givetvis skippat alla fånigheter och gått till djupet med själva karaktären. Vem är Bruce Wayne och varför springer han runt i Gotham City utspökad till fladdermus? Mellan raderna syns silhuetten av en man som drivs av hämnd, både grubblande och orubblig på en och samma gång. Samt lite knäpp.

Superman är ju egentligen en trist figur i jämförelse. Hur spännande är det i längden att läsa äventyr om en osårbar utomjording som kan flyga? Dessutom är han ju fortfarande Superman när Clark Kents glasögon placeras på nästippen, till skillnad från den smått schizofrene Batman som då och då glider över i Bruce Wayne-läge. Hellre inre demoner än Mr Mxyzptlk. Nu är ju Superman Returns på väg, så vi får se vad som händer på den fronten. Tills dess har vi ännu en Batman-rulle att spana in jag får nog konstatera att man har lyckats bra.

Scarecrow är filmens skurk och lika fånig som han låter genom att springa runt med en hösäck över huvudet

På samma sätt som Brosnans filmer nytände Bond-genren med en högre grad av realism och mindre glamour är Christian Bale och gänget en frisk fläkt under de gamla trötta fladdermusvingarna. Gotiken är borta, Bale bär laxexdräkten med pondus och för oss med lite fantasi skymtar hans gamla paradfigur Bateman skymtar fram här och där. Andra stora roller spelas av giganter som Liam Neeson, Gary Oldman, Rutger Hauer och Michael Caine. Imponerande nog är det ingen av dem som dominerar (vilket Oldman lätt skulle kunna göra om han fick chansen), utan berättelsen får ha Batman i centrum som sig bör. Katie Holmes känns däremot liten bland de stora namnen. Scarecrow är filmens skurk och lika fånig som han låter genom att springa runt med en hösäck över huvudet.

Handlingen är i princip uppdelad i tre delar: En tillbakablick till Waynes förflutna som barn, tillbakablick till hans träning i orientalisk ninja-mumbo-jumbo samt en nutidsskildring om hur han lever som playboy på ytan samtidigt som han i hemlighet bygger upp grottan, bilen, dräkten och allt annat som man kan sätta Bat-prefixet framför. Några klipp känns röriga och ofokuserade, men som helhet är det riktigt bra.

Det planeras redan en tvåa, eller skall man kanske kalla det sexa i det här fallet? Slutet är ett perfekt upplägg för en efterföljarserve. Helt ok med mig om man håller den här klassen, men skippa gärna Mr Freeze.

Omdöme: Fyra läderhuvor

Kommentarer inaktiverade.