Batman Begins

Handling

Läderhuvan är tillbaka.

Reines dom

Batman är en återkommande seriefigur som har manglats sönder och samman under åtskilliga årtionden, även på vita duken. Det går ju i vågor, så tre år efter att Frank Miller styrt upp det hela med Dark Knight Returns dök Tim Burton, av alla människor, upp med en smått oväntad Michael Keaton bakom läderhuvan. Resultatet var en förvånansvärt mörk och gotisk film, men de tre uppföljarna blev allt sämre. Lågvattenmärket nåddes i fjärde filmen när självaste Arnold Schwarzenegger dök upp som Mr Freeze, en vandrande piggelin som kommunicerar genom överspelade oneliners.

Nu är det dags igen och denna gång har Frank Millers utmärkta album Batman Year One använts som lös inspiration till skriptet. Man har skippat de flesta av fånigheterna och gått till djupet med själva karaktären. Vem är Bruce Wayne och varför springer han runt i Gotham City utspökad till fladdermus?

Scarecrow är filmens skurk och lika fånig som han låter genom att springa runt med en hösäck över huvudet

Gotiken är borta och Christian Bale bär snarare laxexdräkten som om han vore en kommandosoldat. Andra stora roller spelas av giganter som Liam Neeson, Gary Oldman, Rutger Hauer och Michael Caine. Katie Holmes känns däremot tyvärr osynlig bland de stora namnen. Scarecrow är filmens skurk och lika fånig som han låter genom att springa runt med en hösäck över huvudet.

På samma sätt som Brosnans första Bondfilm Goldeneye blev en nytändning för sin genre är Christian Bale och gänget en frisk fläkt under de gamla trötta fladdermusvingarna. Regissören Christopher Nolan visar ännu en gång varför han är ett av de intressantaste namnen i Hollywood. Några klipp känns röriga och ofokuserade, men som helhet är det riktigt bra. Slutet är ett perfekt upplägg för en uppföljar-volley. Helt ok med mig om man håller den här nivån, men skippa gärna Mr Freeze.

Omdöme: Fyra läderhuvor

Kommentarer inaktiverade.