American Splendor

Handling

Den sanna historien om Harvey Pekar som gör en serietidning av sitt liv.

Reines dom

Det handlar alltså om Harvey Pekar som blir inspirerad av sin vän, tecknaren Robert Crumb, att göra en serie om sitt eget liv. Till skillnad från superhjälteserierna strävade han efter att göra en serie om den hårda verkligheten, den enda verklighet han kände i sin bittra tillvaro. Plötsligt blir han en kändis och säljer serier på löpande band.

Det här hade kunnat bli en halvkonstig independentrulle som ingen någonsin hört talas om, men tack vare sättet den är gjord på är den mycket mer än så. Det som ger filmen en extra knorr är främst två saker: För det första används seriemediumets berättarteknik med serierutor och tankebubblor på ett snyggt sätt och väver in tecknade bilder bland de filmade sekvenserna. För det andra innehåller filmen sekvenser med den riktige Harvey Pekar, hans fru Joyce och den minst sagt nördige vännen Toby. Skådespelarensemblen är ytterst lika originalen, såväl i utseende som i spelad personlighet.

Den riktige Harvey dyker upp på Letterman Show i ett gammalt filmat inslag och när man ser självaste Letterman med hår inser man en gång för alla att den här killen är faktiskt på riktigt.

Omdöme: Tre tupéer

Kommentarer inaktiverade.