A Scanner Darkly

Handling

En knarksnut infiltrerar en liga för att få reda på mer om dem, men råkar själv fastna för drogen.

Reines dom

Vid en första anblick kan det kännas som om vi sett konceptet tusen gånger tidigare: Polis infiltrerar liga men hamnar i trubbel genom att själv börja droga. Men detta är långt ifrån en vanlig kriminalthriller.

För det första baseras det hela på en roman av Philip K Dick. Därmed inte sagt att det nödvändigtvis måste vara bra, se bara på skillnaden mellan filmatiseringarna av Blade Runner och Total Recall. Men stundtals påminner det mycket om författarens stil, med tankar om individens frihet kontra övervakning av storebror. So far so good.

För det andra är den visuella stilen snudd på unik. Man har filmat en rad kända skådespelare och därefter ritat för hand ovanpå det hela. Resultatet är en realistisk men animerad film. Dessutom är det en lång rad med kända ansikten med namn som Keanu Reeves, Winona Ryder, Robert Downey Jr och Woody Harrelson.

För det tredje bjuds det på ett oklanderligt soundtrack av Radiohead.

Så vad kan gå fel? Ganska mycket faktiskt. Det börjar stämningsfullt, vissa av effekterna är riktigt tuffa och jag börjar nästan tro att mina förhoppningar sedan ett år tillbaka kan besannas. Men sedan tappar filmen tempo och det händer liksom inget. Till slut är det bara en seg soppa av upprepade element som misslyckas att engagera.

Omdöme: Tre irriterande flugor

Kommentarer

 • avatar
  bollman
   (12 mar 2007)

  Helt min uppfattning.
  Det hela var så förvirrat och tråkigt att jag faktiskt inte kom ihåg vad filmen hette när jag kom ut från maffe-biografen här i Sheffield.
  Jag tror till och med att jag slumrade till någon gång mitt upp i hela sörjan.
  På något vis kändes det som att den här (inte helt nya) idén med att kladda på filmen blev själva huvudsyftet med filmen och att handlingen slarvades bort någonstans bland färgpytsarna…
  Trååååkigt!

 • avatar
   (13 mar 2007)

  Precis! De hade chansen att göra något riktigt bra men tappade konceptet rakt på tårna.