21 Grams

Handling

En olycka tvinnar ihop tre människors öden.

Reines dom

Den första kvarten är man bara förvirrad, då slumpvisa scener visas lika frenetiskt som osammanhängande. Historien klarnar efter hand och visar sig vara en gripande berättelse om tre människor som förs samman av en olycka.

Det här är som Memento, fast man får klara sig utan lyxen av bakvänd kronologi. Dessutom följer man inte en person, utan tre. Kameran följer Sean Penn, Naomi Watts och Benicio Del Toro från tre olika perspektiv. Från första början undrar tittaren: Vem är det? Vart är karaktären på väg? Varför handlar karaktären på ett visst sätt? Tack vare den snabba okronologiska klippningen dröjer det länge innan man ser något som helst sammanhang i berättelsen och det är riktigt underhållande att försöka förstå hur allt hänger samman.

De enskilda levnadshistorierna känns från början fristående och irrationella, men små småningom växer de ihop och bildar en berättande helhet. Samma scen visas ur olika perspektiv. Genidraget ligger i att de minst relevanta pusselbitarna placeras i början, och de viktigaste scenerna hålls hemliga ända till slutet.

Grynigt foto och handkamera förstärker intrycket av att det är på riktigt, inga glättiga Hollywoodmodeller och vräkiga panoramakulisser så långt ögat kan se. Tyvärr innehåller rullen historiens mest omotiverade nakenscen sedan Swordfish. Som helhet en alldeles utmärkt film att beröras av. Titeln? 21 gram påstås vara den vikt en människa förlorar då hon dör. Nåväl, särskilt själlöst är det här definitivt inte.

Omdöme: Fyra snabba klipp

Kommentarer inaktiverade.