Twilight

Handling

Den unga Bella flyttar till en ny stad och fattar tycke för den unibrowförsedde Edward, som bara råkar vara vampyr.

Reines dom

Harry Potter banade vägen och nu översvämmas vi av ungdomsberättelser med övernaturliga inslag. Twilightböckerna lär utkomma tills världen går under och tv-serien om den unge Merlin tar inte slut förrän titelrollsinnehavaren glömmer var han ställde sin rullator.

Kort efter att blodet kallnat i Låt den rätte komma in kommer Twilight, och så fort den försvinner från vita duken så lär Underworld 3 ta över stafettpinnen. Samtidigt går vampyrserien True Blood på bästa sändningstid och det finns det till och med flera barnserier om Dracula! Gamle Vlad måste rotera som en propeller i sin kista.

Harlequindynga maskerad med huggtänder och fejkblod

Vampyrtrenden är förstås tacksam att skriva historier om. Stephenie Meyers böcker om människan Bella och vampyren Edward är Harlequin-dynga garnerad med huggtänder och fejkblod. Man kan ju undra varför vampyrhistorier är så populära i vårt samhälle och dra paralleller till både ätstörningar och kontrollbehov.

Eller så kan man luta sig tillbaka och halvsova i två timmar medan kidsen springer runt och leker på vita duken. De här vampyrerna är ungefär lika farliga som Darkwing Duck. Det är översymboliskt, fånigt och ytterst förutsägbart.

Omdöme: Två trubbiga hörntänder

Kommentarer inaktiverade.