The Royal Tenenbaums

Handling

Den dysfunktionella familjen Tenenbaum håller familjefadern skyldig till deras olycka och har svårt att acceptera hans försök att återfå kontakten med dem efter en cancerdiagnos.

Reines dom

Trots en imponerande ensemble av skådespelare har jag svårt för att hylla den här filmen. Tyvärr kan jag inte riktigt sätta fingret på vad det är, men med tanke på hur välgjord den är blir jag glad av att det verkar som om många andra tycker om den här svarta tragikomedin.

Omdöme: Tre röda träningsoveraller

Sofias dom

Först kan jag redan nu säga att det här kommer att vara en av årets bästa filmer. Det är inte ofta man får se så välskrivna, välgjorda och rätt igenom välspelade filmer. När den sedan kommer från Hollywood blir den rent av sällsynt.

Att den lanseras som en svart komedi är inte helt uppåt väggarna fel. Manuset är roligt på sitt desillusionerade sätt, men det är egentligen inte kärnan i filmen. För trots att handlingen är gravt osannolik och personerna är så bisarra att de skulle kunna vara karikatyrer så är den lågmäld och elegant.

Regissören måste hyllas för att han lät bli att förvandla Tenenbaums till en freak show. Istället bryr man sig om dem alla, trots att det aldrig någonsin klistras på sentimentalitet och stråkar. Till och med Gene Hackmans skrupulösa och egotrippade familjefader lyckas väcka någon form av sympati.

Apropå skådespeleriet. Jag tänker låta bli att nämna de som gör de mest anmärkningsvärda prestationerna för då skulle jag bli tvungen att rabbla upp nästan hela rollistan. Med tanke på den normala standarden i den amerikanska filmindustrin blir man nästan tårögd över att det fortfarande finns en del som bryr sig om att göra bra filmer. Allvarligt talat allihopa, det här är något ni måste se. Helst nu.

Omdöme: 5 klockrena serve-ess

Kommentarer inaktiverade.