The Departed

Handling

Två unga män blir mullvadar på var sin sida av lagen och frågan är vem som kommer att avslöjas först?

Reines dom

Så fick Martin Scorsese sin regissörs-Oscar till sist. Efter filmer som Raging Bull, Taxi Driver och Goodfellas får han plötsligt den gyllene gubben för en film med DiCaprio. Ironin är inte direkt dold och det känns lite lagom uppgjort, men Martin är säkert glad ändå och Academy-juryn har fått rensa sitt dåliga samvete.

Historien är en remake av Hongkongfilmen Infernal Affairs, förflyttad till Boston. Som så ofta tidigare rör sig Scorsese i gangstervärlden och lyckas bra med att blåsa liv i den slitna genren. Gangsterledaren Frank Costello lyckas få in en av sina undersåtar (spelad av Matt Damon) på en hög position inom polisen, samtidigt som en annan ung polis (DiCaprio) får i uppdrag att infiltrera Costellos rörelse. Det handlar alltså om dessa två mullvadar på var sin sida av lagen och hur helvetet brakar lös när de får nys om varandra.

Skådespelarna gör ett riktigt bra jobb. Jack Nicholson och Leonardo DiCaprio är förvånansvärt bra, och t.o.m. Marky Mark Wahlberg och Alec Baldwin är uthärdliga båda två.

Första halvan är lite trevande och bitvis snudd på trist, men sedan tar det fart med besked. Brott och straff när det är som bäst.

Omdöme: Fyra ringsignaler

Kommentarer inaktiverade.