Serenity

Handling

Rymdskeppet Serenity tuffar runt i galaxen på jakt efter lönande uppdrag, medan de jagas av Alliansen och Reavers.

Reines dom

Joss Whedon, pappa till både Buffy och Angel, skapade serien Firefly som tyvärr lades ner efter bara 14 avsnitt men fick en trogen skara fans. Serien var inte en ny variant av Star Trek kändes snarare som om Sergio Leone väntade runt hörnet. De vanligtvis blänkande skeppen ersattes av gamla slitna rishögar som tuffade runt i galaxen och besättningen hade hellre ett revolverbälte än en ljussabel. Familjen Macahan ute i rymden, typ.

För den som inte sett serien är det en rivstart med alla nya karaktärer. Kaptenen Malcolm Reynolds är en lightversion av Han Solo, lika ruffig men med mycket torrare humor. Den mystiska River som exponeras ordentligt på bioaffischerna är ena stunden som Jet Li på speed för att nästa sekund ruva i taket som en feg äggtjuv. Och så finns ju någon ombord på skeppet med efternamnet Baldwin, vilket omöjliggör alla försök att ta filmen på allvar.

Den totalitära regimen som jagar skeppet Serenity genom galaxen kallas Alliansen, eftersom andra liknande namn redan var upptagna, och även de zombieartade Reavers dyker upp när man som mest anar det. Inte så mycket nytt under tvillingsolarna, med andra ord.

Filmen är egentligen inte så illa, men tyvärr känns det som ett avsnitt mitt i en säsong. Den som inte sett serien lär inte få upp intresset efter den här rullen, snarare tvärtom.

Omdöme: Tre risiga rymdskepp

Kommentarer

 • avatar
   (19 dec 2006)

  Ok, om Baldwin inte är släkt med de andra så kan man nog höja betyget till en fyra. :)

 • avatar
  Thomas Nilsson
   (19 dec 2006)

  I mitt tycke är Serenity en av de bästa Sci-Fi filmerna hittills. Måhända bygger den på många standardkoncept, men dessa är väl utförda och kemin mellan huvudkaraktärerna är både seriös och underhållande på samma gång. Man bör definitivt ha sett Firefly innan man ser Serenity för att få en större förståelse för många av filmens element.
  Förresten är Adam Baldwin inte släkt med de berömda bröderna så det är OK att ta honom på allvar =)
  Smaken är som baken, men Serenity får 5/5 av mig.