1408

Handling

En författare som skriver om hemsökta hotellrum hamnar plötsligt i ett sådant.

Reines dom

Ännu en rulle som baseras på en novell av Stephen King. Det namnet borgar för viss läbbighet och den här gången är det något så alldagligt som ett hotellrum i fokus. Den luttrade författaren Mike Enslin, stabilt spelad av John Cusack, skriver böcker om övernaturliga händelser och deras naturliga förklaring. Han är däremot desillusionerad av sitt arbete och har givit upp hoppet om att finna äkta vara. Då finner han ett omskrivet rum på Dolphin Hotel. Trots ägaren Samuel L Jacksons starkaste varningar checkar Enslin in på rum 1408. Till en början är allt som vanligt men sedan börjar konstiga saker hända.

Jag har läst recensioner som hävdar att detta är en av de bästa skräckfilmer som gjorts, men det kan jag inte hålla med om. Visserligen är det ingen förlegad slasher som Jason-filmerna eller Elm Street-rullarna, och inte heller är det korkad tortyr a la Hostel eller Saw. Sanningen är att det är en film där huvudpersonen är väl insatt i ämnet och frivilligt söker upp en dålig situation, men ändå råkar illa ut.

Med små medel och en dekor som skulle kunna vara ett enklare kammarspel har man byggt upp en klaustrofobisk stämning som många andra misslyckas med. Tyvärr blir det tråkigt efter ett tag och upplösningen lyckas inte få till den där intellektuella plottwisten man så hett eftersträvar.

För er som läser bra bloggar så finns det faktiskt en scen där man ser en hög med böcker, som faktiskt inkluderar ”Joel on Software” (boken av Joel Spolsky från 2004). Vad är oddsen för något sådant?

Omdöme: Tre elaka rum

Kommentarer inaktiverade.