Night Watch

Handling

Kampen mellan de goda och de onda har hamnat i ett jämviktsläge, som hotas att för evigt rubbas när Den Utvalde dyker upp precis som profetiorna förutspått.

Reines dom

Det brukar ju heta ”den som väntar på något gott väntar aldrig för länge”, men det gäller inte i filmsammanhang. Efter två års väntan är den äntligen här, den ryska varianten av Matrix.

En härlig blandning av Kurgan och Rutger Hauer

Detta är något så härligt ovanligt som en rysk kassasuccé med vampyrer och annat trevligt. I en pompös inledning ser vi ljusets makter strida mot de onda på en stor bro i bästa Sagan om ringen-stil. De goda anförs av Geser, inte helt olik den ettrige Stinger från Top Gun både till utseende och attityd. Vi snackar alltså inte Optimus Prime här, om man säger så. De onda samlas bakom Zavulon, en härlig blandning av Kurgan och Rutger Hauer. Under den blodiga bataljen upptäcker de båda lägrens ledare att de är för välmatchade för att någon skall vinna och väljer därför att ingå en vapenvila. Det goda gänget bevakar de onda nattetid och vice versa för att upprätthålla freden och kontrollera den andra sidan.

Likheterna med Matrix är överallt, men istället för en välklädd Keanu med apdyra solglasögon får vi en halvdekad snubbe med fingervantar. Han hänger med det goda gänget som kör runt i en ful skåpbil i bästa Ghostbusters-stil. I Matrix dök det upp mängder av referenser till västerländsk mytologi och kulturhistoria, och utan att vara lika insatt i de ryska varianterna anar man karaktärer som Baba Yaga i manusets kulisser. I övrigt är det en brokig soppa med domedagsprofetior, superkrafter och vampyrer som pratar ryska, allt filmat i alternerande varma och kalla toner med en gotisk underton. Stundtals något rörig, men detta är första delen av tre och jag ser verkligen fram emot uppföljarna.

Omdöme: Fyra fingervantar

Kommentarer inaktiverade.