Jorden runt på 80 dagar

Handling

Phileas Fogg antar ett vad om att ta sig runt jorden på 80 dagar.

Reines dom

De flesta känner till Jules Vernes bok och historien om hur Phileas Fogg slår vad om att kunna ta sig runt klotet ganska så snabbt, får sällskap av sin betjänt Passepartout och upplever en mängd äventyr på resan. Ungefär där tar likheterna slut. Fogg spelas av komikern Steve Coogan och är en smågalen uppfinnare, men det som verkligen förändrar allting är hans franske betjänt som plötsligt har förvandlats till asiatisk kampsportsexpert i Jackie Chans skepnad.

Vips har hela projektet förvandlats till en typisk Jackie Chan-rulle, med allt vad det innebär av taskiga skämt, slapstickshumor, överkoreograferade stunts, oprovocerade slagsmål och otroligt fåniga situationer. Humorn är på sjuåringsnivå och det är gott om människor som ramlar, snubblar eller klämmer sig.

Där sitter Kaliforniens guvernör med permanentad peruk i en bubbelpool

Filmens komiska höjdpunkt kommer dock när Arnold Schwarzenegger gör entré. Där sitter Kaliforniens guvernör med permanentad peruk i en bubbelpool och spelar en turkisk prins med tysk brytning. Det blir bara för mycket och jag viker mig okontrollerat av skratt. Nämnde jag förresten att han har en muskulös staty av sig själv i foajén?

Överlag har alla skådespelare tilldelats fåniga roller med repliker av samma kaliber som barnens julkalender i tv. Miljöerna är till och med ännu plastigare och pastellfärgade än vad man kunde ha väntat sig av denna Disneyproducerade soppa. När de är i Paris dyker Eiffeltornet upp i alla tänkbara vinklar och det känns som om man tittar på "Mary-fucking-Poppins", för att låna ett uttryck ur Snatch.

Sorry, men det här är bara skräp från början till slut. Undvik. Det är en order.

Omdöme: En governator i bubbelpoolen

Kommentarer inaktiverade.